Датата, откогато се счита, че гражданин на Канада престава да е такъв, се уточнява след одобряването на подаденото от него заявление за отказ, като се посочва в сертификата, издаван в края на процедурата.

Това става ясно от официален отговор на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на запитване на "Монитор".

Поводът за запитването бе разразилият се преди две седмици скандал около двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков и последвалият спор кога е точният момент, в който човек, отказал се от канадския си паспорт, престава да бъде гражданин на държавата - с подаването на молбата или с получаването на сертификата.

В отговора си на този въпрос, от ресорното канадско министерство посочват: "Когато е одобрен отказът от канадско гражданство на дадено лице, министърът издава сертификат, който уточнява деня, в който въпросното лице престава да е канадски гражданин".



Отговорът бе даден след уточнение от страна на ведомството, че това е законовата постановка. Оттам категорично отказаха да коментират конкретния казус с Кирил Петков с мотива, че ограниченията на закона за личните данни не позволяват това без подписано от него съгласие.

В същото време от описаната законова постановка става ясно, че отговорът кога точно е престанал да бъде гражданин на Канада, се съдържа в сертификата, който според служебния министър Кирил Петков вече е изпратен от канадските власти към посолството на страната в Румъния.

Самият скандал с гражданството на Петков се разрази, след като стана ясно, че депутатът от парламентарната група на "Има такъв народ" Димитър Гърдев е адресирал въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев.

В него той настоя МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. В последствие депутатите от групата на ГЕРБ-СДС сезираха Конституционния съд, като КС образува дело по казуса, а от МВнР изпратиха официално запитване до Канада.

Самият Кирил Петков е категоричен, че е престанал да бъде канадски гражданин с подаването на нотариално заверената си молба за отказ, като в последствие посочи, че това е станало на 21 април - т.е. три седмици преди да стане служебен министър.

В понеделник Петков обяви, че вече е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада, като тамошните власти са го уведомили, че документите, удостоверяващи този факт са изпратени към посолството на дърлжавата в Румъния и оттам могат да бъдат взети от него. Посочи също, че счита въпросът за решен.