Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между министерствата на отбраната на България и Гърция относно осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация.

Изпълнението на мисии на морската патрулна авиация в региона на Черно море е част от мерките за адаптирано предно присъствие на Алианса.

Решението за прилагането на тези мерки е взето на срещата на върха на Алианса във Варшава през 2016 г.

По време на тази среща страните от НАТО постигат съгласие за засилване на присъствието на съюзните сили на територията на страните от югоизточния фланг.

Николай Дренчев от „Възраждане“ посочи, че разходите за горива са големи и би трябвало да се покрият от гръцката страна.

„Цените, които са предложени в споразумението, са отпреди година и вече са неадекватни. Българските пенсионери ще плащат за един гръцки самолет, който ще патрулира“, каза той.

Според него е ясно, е този самолет няма да патрулира в нашата част на Черно море, а на север, за да следи руските кораби.

„Със сигурност руските военни няма да се зарадват на този самолет и ще го следят, това е война и ще се опарим, ако не внимаваме“, смята Дренчев.

Атанас Славов от ДБ коментира, че сключването на международни споразумения е установен процес и промени могат да се правят само по пътя да повторно договаряне.

„Това споразумение е нужно на България, защото ние имаме ограничен капацитет на разузнаване и ако този самолет разузнава и дава информация какво се случва в северната част на Черно море, толкова по-добре за нас“, каза той.

Александър Александров от ИТН призна, че българските способности са ограничени заради дългогодишното подценявате на оперативните способности на българската армия.

„Днес излизат като необходими и трябва да се сложи край на тази практика“, призова той, пише dnes.bg.