"Видя се кой остави „Лукойл” години наред да не плаща данъци в България. И кой отдаде на концесия нефтеното пристанище в „Росенец” на цената на 2 магазина в мола". Това се казва в позиция на „Продължаваме Промяната” след критиката от Борисов.

От ПП заявяват, че първи са внесли проект на решение за проблема с високите цени на горивата. „Нашето предложение дава възможност да се възползваме от дерогацията, която кабинетът „Петков“ договори.

Тя забранява износа на горива, произведени от руски суров петрол, за да може ценовото предимство на горивата да остава тук в България, за българските потребители, както и събраните допълнителни приходи от данъци и свръхпечалбите да се връщат при потребителите под формата на компенсации”, е позицията на партията.

Борисов обяви война на най-новата коалиция, сформирала се днес следобед БЛИЦ TV

Припомняме, че на първо четене депутатите от Енергийната комисия решиха по-рано днес правителството да има право да влезе в прякото управление на “Лукойл Нефтохим” при необходимост. 

Идеята им е, ако се стигне до затваряне на рафинерията, това да не се случи, а държавата да се намеси чрез трима управители. На заседанието беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за компенсации на литър гориво от 1 лев.

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.

Часове по-късно това даде повод на лидера на партията Бойко Борисов да нарече “Продължаваме промяната”, “Български възход”, БСП и “Възраждане” - коалиция “Лукойл”.  Той посочи, че партиите в нея не са подкрепили да се връща един лев на потребителите от дизел и бензин A95.

"Това са четирите проруски партии. Те продължават да искат милиарди долари да изтичат през „Газпром” и неговите дъщерни фирми, както и от „Лукойл”, през неговите дъщерни фирми, за войната, която Путин води в Украйна", каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук