Правителството на Белгия е пред разпадане заради пакта за миграцията на ООН. Фламандските националисти обявиха, че ще напуснат кабинета, ако премиерът подпише документа за мигрантите.
 
Късно снощи премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че Новофламандският алианс се оттегля от правителството на страната. Това означава оставка на трима ключови министри – на вътрешните работи, отбраната и финансите.
 
„Ще предложа двама държавни секретари да заместят тримата министри от Новофламандския алианс, за да се гарантира приемственост и доброто функциониране на нашите институции, както и стабилността“, каза Мишел.
 
Премиерът заяви, че ще пътува за Маракеш следващата седмица, където трябва да бъде утвърден Пактът за миграцията, „за да защити от името на правителството дадената дума от Белгия“.
 
Лидерът на Новофламандския алианс Барт де Вевер уточни, че в момента, в който министър-председателят стъпи там, ще свали правителството, вероятно като обяви официалното оттегляне на алианса. Досега Вевер не е пожелал да поеме тази отговорност.
 
Българското правителство вече обяви, че няма да се присъедини към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция.