Министерският съвет прие Националната програма за отбелязване на 100-годишнината от Независимостта на България. Календарът на инициативите предвижда широк обхват от дейности както в страната, така и сред българите в чужбина. Празнични концерти ще се проведат в почти всички областни градове, а националното честване ще се състои през септември във Велико Търново.
Програмата включва издаването на юбилейни печатни издания, на детска образователна илюстрована книга, адресирана към началната училищна възраст, на календар за 2009 г. с детски рисунки, както и изнасянето на „Урок по родолюбие” в 100 български училища. Ще бъдат създадени документални филми, ще се проведат европейска студентска среща, международна научна конференция, кръгла маса, юбилейна ученическа сесия „Историята – урок за бъдещето на нациите” и изложби.
В рамките на програмата български учени ще проведат цикъл от юбилейни срещи на тема „Независимостта на България” сред българските общности в Сърбия, Румъния, Украйна и Молдова.

„Ден на България”, включващ различни инициативи, ще се състои в германските градове Мюнхен и Хоф, а за Бон са предвидени изложба на съвременното българско изкуство, гала-концерт с участието на Ал. Пендачанска, филмова вечер, литературно четене, концерт на Дора и Атанас Славчеви, на фолклорен ансамбъл „Бояна”.
Прояви за честването, насочени както към българските диаспори, така и към гражданите от страните – домакини, ще се проведат и в Белгия, Люксембург, Финландия, Швеция, Дания, Русия, Франция, Турция, Словакия, Италия и др.
За изпълнение на Националната програма за отбелязването на 100- годишнината от Независимостта на България правителството отпусна 7.5 млн. лв. Средствата, необходими за дейностите през 2008 г., ще бъдат осигурени за сметка на икономии на разходите и/или преизпълнение на приходите по републиканския бюджет и със собствени средства на общините, а за 2009 г. в рамките на целевите разходи по централния бюджет. /БЛИЦ