Докладът на ЕК по новия механизъм е положителен, обективен, ясно очертаващ резултатите от сътрудничеството с ЕК. Това заяви на пресконференция министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

"ЕК акцентира върху сфери, които спазват върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. 

Докладът на ЕК ясно очертава постигнатите резултати в съдебната система. Акцентира се върху спазването на правото в ЕС, съвпадат с приоритетите на прав", добави Ахладова.
 
"ЕК приветства реформата на законодателството, докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания на високите етажи на властта, акцентират и на усилията на правителството за борба с корупцията", посочи тя.
 
"В резултат на доброто взаимодействие на съдебната и изпълнителна власт бе осъществено наказателно преследване на министри, зам.-министри и кметове за корупционни практики", каза още министър Ахладова.
 
"Изпратили сме проекта за нова Конституция за становище от Венецианската комисия. Ще работим за широк политически консенсус по тази реформа", каза още тя.

Припомняме, че това е първият доклад по новия механизъм за наблюдение и сътрудничество, натоварен със задачата да съблюдава върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ