Преговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по програмата за управление на правителството са на финалната права. За днес следобед в парламента е насрочена поредната среща между двете формации, за да може „да се стиковат позициите по готовите текстове“, отбелязаха участници в разговорите, пише "Труд".
Преди своеобразната двустранна среща обаче двете партии ще проведат свои заседания поотделно. От ГЕРБ и от „Обединени патриоти“ посочиха, че работят в ускорени срокове заради предстояща среща на върха на председателите на парламенти в Братислава.

На 23 и 24 април в Словакия ще се състои подписването на ключова декларация за сътрудничество във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС. Там страната ни трябва да изпрати новия председател на Народното събрание, а във форума ще вземат участие и шефовете на парламентите на Естония и Австрия – държавите, които на ротационен принцип са преди и след българското председателство. Затова и датата 19 април вече е „закована“ за първо заседание на Народното събрание, на което трябва да се избере и председател на 44-тия парламент. С уговорката, че персоналният състав на бъдещото правителство не е обсъждан, участници в преговорите дадоха да се разбере, че точно заради предстоящото председателство на страната ни на ЕС предпочитат председателят на парламента да е от ГЕРБ. Припомняме, че в петък обаче името на Явор Нотев бе спрягано за поста, но явно посоката на преговорите се е променила.

Запознати припомниха, че абсолютен консенсус е постигнат по отношение и на вътрешната сигурност. Там и двете партии продължават политиката на кабинета „Борисов 2“. Ще бъде засилено полицейското присъствие в малките населени места с цел да се ограничи битовата престъпност. В проекта за управление е разписано, че ще бъдат отделени повече средства за МВР и за охраната на границата.

По отношение на външната политика от „Обединени патриоти“ заявиха лаконично, че „България е член на ЕС и НАТО и това е реалността“. Увеличението на пенсиите ще мине през строги мерки за затягане на течовете на осигурителната система и пресичането на фалшивите ТЕЛК-ове.

Тази седмица предстои от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ да коментират в детайли приоритетите в сектор образование. От ГЕРБ предлагат промяна на формулата на делегираните бюджети, за да не се налага затваряне на училища заради недостатъчно финанси. Ще се търсят средства за увеличение на заплатите на учителите, както и повишаването на квалификацията им.

От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече дадоха да се разбере, че спорните въпроси като въвеждането на мажоритарния вот, например, няма да бъдат включени в коалиционната програма за управление. А ще бъдат оставяни за дебати и гласувани в пленарната зала.

Както вече стана ясно, тази седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е инициирал срещи по приоритетите на бъдещия кабинет с останалите парламентарни партии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ОТНОСНО ПРЕГОВОРИТЕ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО В БЛИЦ!