Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подкрепя членството на България в Шенген и в еврозоната. Това съобщи в Брюксел председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с европейския си колега.
През септември Таяни ще участва в София в интерпарламентарна среща за Западните Балкани, стана ясно още на срещата между двамата.
 
Ето какво написа във Фейсбук Цвета Караянчева след срещата:
 
„Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави-членки към еврото, заявих в Брюксел на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС. Заедно с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни открихме и бяхме съпредседатели на пленарната сесия на тема „Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономическия и паричен съюз“.
 
Форумът е третото събитие от Календара на Парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС и първо в Европейския парламент.
 
Това, което ни обединява днес, са съвместните усилия на парламентите на ЕС да допринесат към финансовата стабилност и устойчивия растеж на икономиката на Съюза, отбелязах на конференцията. Призовах към единство и сплотеност и подчертах, че неслучайно страната ни е избрала за свой девиз на Председателството думите, изписани на сградата на българския парламент: „Съединението прави силата“!
 
Един от приоритетите на Европейския съюз като цяло, а също така и основен за Българското председателство, е намаляването на икономическите и социални различия между и в рамките на държавите членки, заявих още на форума.
 
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбеляза, че националните парламенти играят ключова роля за доближаването на политиката на ЕС до гражданите. Той призова да намерим начин да укрепим доверието в ЕС и неговите институции“.