В Турция ситуацията е трудна и има тежки последствия за противниците на президента. Това не може да не се отрази на нас. Но повтарям, много по-тежко и драматично е състоянието по границите ни. Това заяви в ефира на Нова телевизия премиерът на България Бойко Борисов.
"Усеща се раздвижване от другата страна. Движат се бежанци и всеки ден във вътрешността на страната залавяме около 100-150 човека. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, не се контролира", сподели премиерът. 

"Нищо добро не ни очаква, но за да не тревожа хората трябва да кажа, че началници, полиция и всички са там. Няма нищо, което да ни кара, да чувстваме, че нещата се успокояват", каза премиерът.

"Имам все пак тревога по отношение на ситуацията в Турция. Конфликтът в Украйна и Крим също не е отшумял, сиреч, ние сме в един петоъгълник. От една страна Четно море с Украйна и Крим, от друга - Турция с преврат, Гърция с финансова криза и бежанци. Македония - партиите там се ненавиждат и дори дата за избори не могат да направят. Сърбите, виждат, че ситуацията е много тежка", заяви Борисов.

"Да коментирам Соломон Паси.. много ми е малък. Действително искам Черно море да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ и на туризъм. Кой не го иска? Искаме подводници ли? Какво искаме? Тук има един детайл, който трябва да изясня. Демилитаризацията на Черно море може да стане само по линия на НАТО, съседните страни и Русия. Ние просто трябва да се опитаме да спрем ескалацията", сподели той.

"Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство през Черно море. Ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат. Това е", сподели Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ