Министър-председателят Кирил Петков може да реши с един замах проблема, който му създаде МВР с осуетяването на обществена поръчка за доставка на униформи за Гранична полиция.

Неговата намеса е крайно наложителна в неловката ситуация, в която го постави Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" във връзка със сключени четири рамкови споразумения между Вътрешното ведомство и фирма "Краси стил 8" ЕООД  за осигуряване на зимни и летни камуфлирани облекла и шапки за мъжете и жените, на които е поверено опазването на държавната граница.

БЛИЦ припомня, че в нарушение на разпоредбите на чл. 33 на Директива 24/2014/ЕС и чл. 112. ал. 6 от Закона за обществените поръчки, съгласно която възложителят сключва договора за обществена поръчка в едномесечен срок след влизането в сила на решението и определяне на изпълнител, вече повече от четири месеца ДУССД към MBP не сключва договорите, а вместо това ги е прекратило поради абсурдния мотив "отпаднала необходимост".

Това противоречи на националните и общностните интереси, води до застрашаване здравето на полицейските служители и до непопълване на военновременен резерв на MBP.
 

Граничните полицаи спешно се нуждаят от нови униформи



В тази връзка беше нарушено и ПМС № 315/06.10.2021 г. съгласно което държавата беше предвидила средства с непредвиден и неотложен" характер за целево закупуване на екипировката по горепосочената обществена поръчка, предназначена за служителите на MBP, ангажирани със защитата националната граница на Република България и с "контрола на засилените миграционни процеси".

Изключителната неотложност, свързана с необходимостта да се осигури екипировка на българските полицаи, охраняващи територията на отечеството ни на ЕС, наред с кратките срокове за изпълнение по обществената поръчка са наложили на "Краси стил 8", закупуването на съответните материали.

Въз основа на незаконосъобразното бездействие на ДУССД на МВР дружеството претърпява вреди за около 3 милиона и половина лева и също така сред работниците и партньорите му назрява напрежение. 

В тази връзка от предприятието се обръщат в специално писмо до премиера  Петков с молба да не допуска унищожаването на едно от малкото останали български производствени предприятия, което редовно и своевременно изпълнява данъчните си и осигурителни задължения към държавата.

"Ние спазваме законите на страната, нямаме каквито и да е неизпълнени фирмени задължения, участвахме в европейска открита процедура за възлагане на обществена поръчка по Директива 24/2014/ЕС, която беше обявена в Официален вестник на ЕС и беше обявена и възложена съобразно приложимите общностни и национални изисквания. Спечелихме поръчката с най-изгодна цена и с най-високо качество, основано на опита и капацитета ни, сключихме рамкови споразумения и получихме влезли в сила решения за избор на изпълнител.

Законосъобразността на избора беше потвърдена. Въпреки това незаконно и в противоречие на държавните интереси с нас не се сключват договорите за обществена поръчка.

Съгласно чл. 20а от Закона за задълженията и договорите договорът има сила на закон за тези, които са го сключили. Този принцип е съвременно отражение на древния латински принцип "pacta sunt servanda" (договорите трябва да се спазват)", посочват от дружеството в писмото си до премиера, което е адресирано също и до вътрешния министър Бойко Рашков.

"Върховенството на закона е една от основните ценности EC, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз. То също така е предпоставка за защитата на всички останали основни ценности на Съюза, включително основните права и демокрацията. Зачитането на върховенството на закона e от съществено значение за самото функциониране на ЕС - за eфективното прилагане на правото на ЕС, за правилното функциониране на вътрешния пазар, за поддържането на благоприятна за инвестициите среда и за наличието на взаимно доверие. 

В случая ДУССД на МВР нарушава принципите за лоялно сътрудничество (Член 4. параграф 3 от ДЕС) и добра администрация (Член 41. параграф 2, буква „в" от Харта на основните права на Европейския съюз). Тези действия водят до застрашаване окомплектоваността на полицейските служби, охраняващи външната граница на ЕС.

Ако държавата в лицето на правоохранителната институция МВР не зачита върховенството на закона и нарушава принципа "pacta sunt servanda", то какво би останало за останалите държавни институции. Незачитането на основните права, задължения и принципи не само подрива доверието в правовия ред, но и унищожава българското производство", категорични са от предприятието, което е известно с безупречната си репутация в бранша.

Сега премиерът Петков има шанс да докаже, че е съвестен и отговорен политик и да принуди Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР да излезе от летаргията и да сключи важния договор за доставка на облекла за Гранична полиция.


Само по този начин министър-председателят ще докаже, че за него спазването на законите в държавата е основен приоритет и няма да изложи на риск живота и здравето на българските полицаи, на които е поверена отговорната задача да охраняват пределите на отечеството ни.