Набелязани са мерки за италианския боклук. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата при за водната криза в Перник, предава Фокус.

"Вчера асоциация за дрехи втора ръка излиза с писмо, че видите ли предлагам мораториум върху боклуците. Ние никога не ги разглеждаме, не сме ги разглеждали тях. Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанището във Варна, в Плевен.

Откриха италиански боклук на пристанището в Бургас

Мисля, че всички трябва да аплодират дейстивията на полицията, прокуратурата, министерството, това да бъде разбито. Въобще не е ставало въпрос за тази асоциация, за този проблем. Няма как в момента съм разпоредил на криминалистите да изземват пепелината от ТЕЦ-овете. Ако някой е горил, от пепелината ще хванем какво са горили", допълни още Борисов.

"И на „Митниците“ сме разпоредили за проверка на влаковете и на контейнерите. Така че за този тип боклуци или отпадъци става въпрос. Виждате как панически ги изкарват, хвърлят ги по улиците и бягат. По цялата страна ДАНС, МВР и прокурорите се занимават с тази работа", допълни още той.

Малко преди това Борисов коментира и решението за кризата в Перник.

Извънредно: Борисов и министрите взеха решение за кризата в Перник! ВИДЕО

"Ако трябва направете патрули, за да са сигурни хората, че се взема вода само от Белмекен за Перник. От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен", каза той. 

"Обяснете каква е целта, още повече, че за София ще правим подобно нещо от яз. Огняново, да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка една дума. Гледахме всякакви варианти- от вода от пещерите, при която рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно- когато имаме вариант двата града да си помогнат", допълни министър-председателят. 

Премиерът се обърна и към кмета на Перник: 

"Активизирайте се по подмяната на тръбите, да не стане така да докараме вода и тя да изтече. Борисов посъветва и кметовете на Шумен и Търговище да се активизират и заяви: Водопроводите са на по 50 години, ако ги бяха подменили преди нас…

Нямаше да се налага хем магистралата да правим, хем водопровода. Искам да се мисли дългосрочно, как този скъп за света продукт – водата, да бъде пазен. Защото българинът не го цени- отнася се към водата като към нещо, което си идва ей така отгоре. Зимно време не се спират чешми. От всички решения това ми се вижда. Ще ни струва пари, но няма да нанесе щета, пък и в бъдеще ще има проигран вариант за такива случаи", каза Борисов.