Някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат пари от държавата и да станат по-богати или изобщо да не обеднеят. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. 

В даден момент на конференцията премиерът се изкашля и каза: "Пуша, това ми е лош навик. Днес тестът ми е отрицателен".

"Вие знаете, че имаше спирт, който става за ракия и се пие, и медицински, в който трябва да има 3 компонента. Ние трябваше да променим наредби, за да го правят това и големите производители на алкохол. Това стана в рамките на дни. Въобще не се усети. Имаме да произвеждаме спирт и да продаваме и за други държави", уточни той.

"Направихме преглед днес на леща, боб, царевица, включително и какви са ни възможностите, колко сме изнасяли и колко ще остане за вътрешния пазар. Целта е да успокоим и животновъдите", добави Борисов.

"Колко са парите на бизнеса, на физическите лица и колко са в резерва. Трябва ли който за каквото се сети, да каже: "Ами държавата да ни плати". Нашата основна грижа е освен за лекари, полицаи, да останат пари и за пенсионерите. Като си здрав и млад, все нещо ще направиш и ще оживееш. Възрастният човек трябва да разчита и на пенсията си. Ние тоя резерв няма да го питаме", уточни премиерът. 

"Оставам с впечатление, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат пари от държавата станат по-богати или изобщо да не обеднеят", каза той. 

"Много е важно да се слагат парите на правилните места. Тази криза и всичко, което изброих, означава, че светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня", добави Борисов. 

"Искам да питам колегите от НАТО, където правим огромни вноски, за защита от кибератаки. Ама какво е кибератака - изкарват ти мейл, става скандал и минава за 3 дни. Ние нямаме ли планове на НАТО за бактериологична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава война. И тя е била много по-реална", каза той.

"Много обичам да им задавам въпроси и аз като вас на по-големите, които намират да ни критикуват за нещо. Много по-сериозно мълчание по темата", добави Борисов.

"Много правилно балансирахме финансите последните 4 години. За радост имахме растящ БВП. В някои професии заплатите скачаха и двойно. Истински се моля да издържим 3 месеца с тия пари. Ако сме разумни, ще стигнат. И тогава вече от фондовете за възстановяване и т.н. ще действаме", уточни премиерът. 

Помолен да коментира питанията на хората за лихвите, кредитите и банките, той отговори: "Помолиха да изчакаме до сряда! Това, което и фондът предупреди, е да внимаваме какво правим с банките.

Ние може да се направим на добри, ама тръгнат ли и банките да фалират... 2007-2008 г. кога беше, пенсиите станаха 3 долара... Сряда ще изкараме и банкерите да дойдат и да отговарят на всички ваши въпроси".