Преди минути премиерът Бойко Борисов съобщи страхотна новина за карантината в Банско. Непосредствено след това министър-председателят призна, че има "една доста добра новина"

"Драго ми става, че имаме истински патриоти, млади момчета и момичета, загрижени за държавата", заяви Борисов, представяйки предприемачи, които ще помагат на държавата в битката с коронавируса. От думите им стана ясно, че една от мерките цели да бъдат дадени поне 15 хиляди часа доброволчески труд на специалисти.

"Това е доказателство, че кризата ражда и възможности. Приемаме протегнатата ръка с благодарност", заяви пък вицепремиерът Томислав Дончев. Той обяви, че приоритет ще е изграждането на електронното здравеопазване.



"Години наред се обжалват поръчки и се провалят конкурси, но надали има българин, който да не иска електронна здравна карта и рецепта.

Стана ми много приятно, че тези младо хора мислят за работниците си, но и вместо да искат от държавата предлагат да направят здравната електронна карта", каза пък Борисов, който обяви, че това ще помогне на докторите, на МВР и на други.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че това трябва да се случи до края на ноември месец.

"Ти сега ще искаш кризата да продължи до ноември, за да си оправиш всичките проблеми", пошегува се от своя страна Борисов и отново се обърна към шефа на здравното ведомство: "Веднага ставаш комунист - да ти работят без пари".

"Надявам се до сряда да сме готови. Едно голямо благодаря от нас", допълни още премиерът на извънредния брифинг в Министерския съвет.

"Министрите Владислав Горанов и Деница Сачева незабавно изпращат решението в Европейската комисия (ЕК). Имам уверение от там, че в рамките на 24 ще го одобрят и ще ни го върнат. Това е процедура, която трябва да бъде извървяна", каза Борисов по повод мярката 60/40 при която държавата ще плаща част от заплатите на служителите, които са засегнати от извънредното положение в България.

"Западният свят е преуспял, защото частната инициатива винаги е била повече от която и да било държава", сподели премиерът и допълни:

"Киберсигурност е последното, което в момента интересува света. Всички сега се вълнуват от лекарство, тестове и ваксини за коронавируса. В момента светът не може да воюва".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!