Мисля, че днес не сме узрели за подобно решение. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел липсата на съгласие по преговорите за бюджета в ЕС.
 
Борисов подчерта „колко е важно единството на съюза, по-изостаналите региони да им бъде обърнато особено внимание. И новата четворка – ДАНС, както я нарекох за кратко, абсолютно се съгласиха с мен. И холандският премиер, и шведският, и датският, и австрийският“.
 
„Поне 10 пункта им дадох, с които могат да аргументират за България защо трябва да имаме добър бюджет – нулева миграция, енергийна… диверсификация. Много се  уморих“, заяви премиерът след края на дългите разговори.
 
„Всичко това геостратегически е изключително важно да се приеме за България“, добави той.
 
„При срещата с тази четворка беше изключително високо оценена ролята на България. Нямам никаква забележка. Но като цяло съюзът се нуждае от по-амбициозен бюджет и това съм защитавал“, обясни Борисов.

Борисов с важни думи за лева и еврото след 40-часови преговори в Брюксел ВИДЕО
 
„Ангела като дойде, всички я аплодирахме. Много приятно ни беше. Просто послуша, видя настроенията“, разкри той за появата на германския канцлер Меркел по време на срещата с „новата четворка“.
 
По отношение на разговорите с френския президент Макрон той посочи: „Много сме далеч един от друг за момента. Но ние сме минавали много пъти така“.
 
„Това е бюджет за 7 години, не е на коляно по това време пак да го умуваме. Нашите финансови експерти с Комисията, със Съвета ще работят. След седмица, след две, когато кажат, ще дойдем пак“, заяви премиерът.


 

След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС до 2027 г. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тази вечер лидерите разгледаха второ предложение на Европейската комисия, след като по-рано не одобриха предложението на Мишел.

Засега не е насрочена дата за следващо заседание на държавните и правителствените ръководители, на което отново въпросът да бъде обсъден.