Част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в Даркнет – базирания в Русия Хидрамаркет и опериращата от Москва криптоборса Гарантекс, се оказва разследваната у нас и в още няколко държави криптопирамида NEXO.

Офисите на създадената от четирима българи и ръководената от бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев корпорация бяха щурмувани в четвъртък от над 300 души – прокурори, следователи и агенти на ДАНС заедно с чуждестранни агенти заради разследване за пране на пари, измами на вложители и нарушаване на санкциите срещу Русия, пише "Стандарт". 

На брифинг днес с участието на главния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и шефа на отдел „киберсигурност“ в НСлС Светослав Василев, от държавното обвинение дадоха подробности по мегаоперацията.

От тях стана ясно, че тя е провеждана в сътрудничество с британските служби, като вече са повдигнати обвинения на четирима души. Двама се издирват, а на други двама е наложена мярка за неотклонение от по 1 млн. лева.

Макар от държавното обвинение да не обявиха имената, неофициално се твърди, че издирваните са самият Антони Тренчев и другият двигател на криптопирамидата, която за 5 години е превъртяла оборот от над 94 млрд. долара – съоснователят и бивш акционер във фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ - Коста Кънчев.

Оказва се, че ръководената от тях криптопирамида е действала като основна брънка при разплащания, правени от международния престъпен свят и от хора, финансиращи тероризъм. Така, след 5 април 2022 г., когато от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ налага санкции на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават голяма част от транзакциите на международната престъпност) – базирания в Русия Hydra Market, както и срещу регистрираната в Естония, но оперираща от Москва криптоборса Гарантекс, от нея са засечени общо 23 транзакции към NEXO.

От самото съобщение на OFAC става ясно, че санкциите срещу Hydra и Гарантекс се налагат като ясно доказателство за усилията на службите в САЩ да не допускат „играчи като тях умишлено да заобикалят правилата срещу прането на пари и борбата срещу тероризма“. Противозаконна дейност, която NEXO е подпомогнало, участвайки в транзакциите от Гарантекс, направени след налагането на санкциите. Такива впрочем е имало към криптопирамидата, отново в разрез със санкции, но този път на ООН – и от иранската борса Nobitex.

Засечени са и транзакции през NEXO на човек от палестинската терористична организация „Хамас“ Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за тях е дошъл от израелските служби.

Брифингът хвърли светлина и върху ролята на бившия финансов министър и настоящ съпредседател и депутат от „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Още в четвъртък се появиха съмнения за твърде тясно взаимодействие между Василев и NEXO, които в петък сутринта бяха потвърдени и от лидера на ИТН Слави Трифонов. Той обяви, че ексфинансист №1 е бил редовен гост в седалището на NEXO в София.

Грандиозен скандал! Свързаха Асен Василев с аферата за милиони на Nexo

Макар на пресконференцията от прокуратурата да не назоваха Василев поименно те посочиха, че един от свидетелите по разследването е разказал за „среща в Министерството на финансите между дружества, занимаващи се с криптовалута и бивш министър на финансите“.

Въпросната среща се случила преди около половин година – т.е. когато постът бе заеман именно от Василев, а на нея било обсъждано как да се създаде механизъм, през който системата за разплащания БОРИКА да бъде използвана и за разплащане с криптовалути и превалутирането им в левове.

Любопитен момент е, че въпросната среща е била пазена в тайна от МФ, защото от министерството не са обявявали за провеждането й. Самият Василев обаче, по-рано през 2022 г., в интервю за Блумбърг обяви, че се „проучват възможности в разговори с БНБ и някои от играчите в криптоиндустрията за създаване на механизъм за плащания с криптовалути“.

Темата за официално въвеждане на разплащания с криптовалути винаги е пораждала скандали заради съмненията, че по този начин ще се отвори врата за пране на пари и за заобикаляне на регулациите във финансов план. Съмнения, които подобна държана в тайна среща само подхранват.

Именно затова провеждането й в българското Министерство на финансите поражда десетки въпроси, но в същото време участието на Асен Василев в този процес далеч не е изненадващо поради излезлите наяве при избухването на аферата с NEXO тесни връзки между ПП и криптопирамидата на Антони Тренчев от една страна и между тях двете с кръга „Капитал“ на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев от друга.

Ролята на ПП, при това в лицето лично на съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев, като проводник на интересите на Прокопиев в политиката е ноторно известна, като през последната над година излязоха десетки доказателства за нея.

От четвъртък насам пък стана ясно, че основни играчи в ПП, сред които доскорошният мандатоносител на формацията и депутат от нея – Настимир Ананиев, и бившият парламентарист от ПП Александър Ракшиев, са пряко свързани с NEXO. Вторият е бил акаунт мениджър в криптопирамидата в продължение на две години – от 2019 г. до 2021 г. А първият е дългогодишен съратник на създателя на платформата Антони Тренчев и бивш негов съдружник във Форекс Капитал. Взаимовръзките между NEXO, ПП и кръга „Капитал“ на Прокопиев далеч не приключват с това.

Вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е бивш висш служител на издателската империя на Прокопиев „Икономедиа“, като от 2013 до 2018 г. е бил неин главен технически директор. Напуска групата, за да премине на работа именно в NEXO, но с това връзките му с кръга „Капитал“ далеч не приключват.

Дори напротив – процъфтяват, като съпругата на Прокопиев и управител на „Икономедиа“ – Галя Прокопиева, постоянно коментира негови постове в социалните мрежи, а той самият също толкова постоянно участва в инициативи, свързани с разплащанията в криптовалути на „Капитал“.

Колаборация, която далеч не е изненадваща предвид факта, че за петте години от съществуването на NEXO изданията на „Икономедиа“ реално действат като рекламна платформа на криптобанката, като само в „Капитал“ официалните рекламни публикации са над 20, а общо материалите за Тренчев и компания – над 100.

Ролята на „Капитал“ и останалите издания от „Икономедиа“ като промоутъри на NEXO, разбира се, далеч не е била безвъзмездна, като публикациите са заплащани. При това със средства, които в момента са обект на разследване за пране на пари.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук