Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“, предава Агенция „Фокус“.

„Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС.

Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС.

А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители.

Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев.

Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета.

„Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция“, допълни той.

Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония.

„Въпреки усилията от българската страна Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи Радев.

Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа.

„България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, добави още президентът.

На срещата пристигна изненадващо, тъй като не беше сред официално поканените, и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме, че вчера ВМРО отправи заплахи да напусне управлението, ако България подкрепи началото на преговори за членството на Република Северна Македония в ЕС, тъй като по думите на лидера на партията Каракачанов съседната ни държава не е направила достатъчно стъпки по изпълнението на Договора за добросъседство и сътрудничество.

На срещата пристигнаха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, секретарят на парламентарната група на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов, който е и представител на ВМРО, зам.-председателите на Народното събрание Емил Христов и Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната Комисия по външна политика Джема Грозданова, Полина Христова – зам.-председател на парламентарната група на „Воля”.

Първоначално поканени на срещата бяха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, председателят на НС Цвета Караянчева, както и председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС, а също и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония Ангел Димитров. Присъства и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.