Тази конфигурация ще бъде трудна за действие и трудно ще възпроизведе едно безпроблемно управление. Това каза пред bTV лидерът в оставка на "Демократична България" Христо Иванов.

"Трябва да има структурирано мнозинство, което да не разчита на гласовете на ДПС и ГЕРБ. Корупция има навсякъде в българската политика, но те са носители на модела. 

Ще има фокус и ще се обединим около рестарта на съдебната власт и шансът да го направим е изключително важна причина, ние от ДБ не само да подкрепим тази коалиция, но дадем и гласове в това мнозинство", допълни той.  

"Отказах министерското място, защото мисля, че при толкова сложа коалиция е добре политическите лидери да направят крачка встрани. Нагласата е да участваме по-скоро с експертни фигури и да дадем с областите, в които сме силни.

Надежда Йорданова е нашето предложение за министър на правосъдието. Божидар Божанов е предложението ни за едното новосъздадено министерство. Трябва да сме внимателни по отношение на тази сложна конструкция, заради това решихме с ген. Атанасов да останем назад", разкри той. 

"Лесно е да се хвърлят коментари, но ще трябва, заради изключителната сложност на тази конструкция, да бъдем внимателни. Към момента работната концепция е да има 18 експертни комисии. Това до сега не е правено като модел и ще бъде трудно функционирането му.

Всеки от нас ще трябва да влезе с отговорност и трябва не само да изберем правителство, но то и да започне да работи", допълни Иванов.