Обединението е много хубаво нещо, но когато се обединяваш, за да решаваш въпросите на хората. Но когато се обединяваш на гърба на хората - да се опиташ по този начин единствено да влезеш в парламента – не се получава.

Защото хората не са глупави и го виждат. Те виждат лица, които в един или друг период от времето са предавали БСП, а БСП – това са социалистите, не един или друг лидер, хора които безкористно и всеотдайно са работили за партията.

Това каза в ефира на bTV Radio депутатът от БСП за България Христо Проданов и в отговор на въпроса за очакванията от Бузлуджа.

„Резултатите от едно такова обединение няма да са очакваните. БСП, според мен ще намали резултата си. Ще го кажа саркастично: След Бузлуджа светът няма да е същият. Представяте ли си обединение между Мая Манолова, Ваня Григорова, Борислав Гуцанов? Това ще е катастрофа за БСП“.

Социалистът бе категоричен: „Левите хора не могат да бъдат обединени насила. Те могат да бъдат обединени чрез идеи и политики. А това, което се промотира за Бузлуджа е някакво формално обединение на хора, които в един момент от своя партиен или политически живот са забивали нож в гърба на партията. И това социалистите няма да го приемат. Затова съм скептичен.

Иначе обединението е много хубав процес, но той се прави от „новото“ старо ръководство на грешна база“, коментира Проданов.

„Корнелия Нинова, подавайки своята оставка, каза – аз поемам политическата отговорност, а вие преведете партията през едни нормални вътрешнопартийни избори. Какво се случи – тези, които до вчера бяха с нея, изведнъж се оказаха новото ръководство.

Борислав Гуцанов, който е организационен секретар на партията, вторият човек след Корнелия Нинова, председател на Предизборния щаб, който загуби изборите, водач на листата във Варна, във Варна сме с най-слабите резултати от цялата страна. Изведнъж такъв човек ни се появява като новият председател, дори дава заявка, че ще се кандидатира за председател на БСП.

Точно това не мога да приема. Нека да има едно честно състезание, а да няма вадене на ножове и забиване на нож в гърба. Защото това беше желанието на Корнелия Нинова и тя постъпи коректно, а тези другите, които също са отговорни за резултата от изборите, се оказаха новото начало в БСП. Защото нали има и ново начало в ДПС.“, каза още Христо Проданов.

За думите на Мая Манолова: „Какво ни предлага Манолова – закриване на БСП и преосноваване на някаква друга партия? Това е абсурдно. И социалистите няма да го приемат. Затова казах, че това нещо е мъртвородено. Нещо, заченато в грях няма как да води до добри резултати“.

Кой да е лидерът на БСП? „Социалистите са тези, които ще изберат председателя на пряк избор. Ако Борислав Гуцанов стане председател, мисля, че БСП ще приключи много бързо, според мен“, коментира Проданов.

По думите му третият мандат не е подкрепа за определена партия, а за избирателите, за нацията: „БСП имаме ясна изчистена позиция, че трябва да има надпартийно национално правителство“, каза Христо Проданов и даде пример:

„Пътувах извън София и спрях на една бензиностанция, там един човек на около 70-годишна възраст ме заговори и ми каза следното – досега винаги съм гласувал на избори, не съм пропуснал нито едни избори, не е казал за кой е гласувал, но, ако сега пак има избори, аз повече няма да изляза да гласувам, защото вие се подигравате с народа си. Това е красноречиво доказателство за това как хората приемат политическата картина и отношението на политиците в България“, разказа социалистът.

По думите му проблемите са много – Христо Проданов даде пример с Плана за възстановяване и устойчивост,: „Държавите в ЕС отдавна получиха парите, инвестираха ги и вече получават дивиденти от тази инвестиция. Ние още не сме усвоили нищо от Плана за възстановяване. Цената на тока – в момента това отново е голям проблем, особено в часовия диапазон между 5 и 11 часа.

Става изключително висока цената на тока. От това страда най-вече малкият и среден бизнес, ето още един въпрос, който трябва да бъде решен в спешен порядък“, коментира социалистът, като подчерта че хоризонтът за работа на такъв кабинет може да бъде примерно една година.

„В тази връзка аз подкрепям предложението да има такива преговори и консултации, така че президентът да се опита да посредничи за съставяне на правителство – национално, надпартийно, национално отговорно правителство. Дали президентът има такова желание да се състави правителство или има желание той да съставя правителство е друг въпрос и то ще проличи от поведението му“, каза още Христо Проданов.