Възмутени граждани постоянно питат един и същ въпрос: Има ли България законно служебно правителство, след като в нарушение на конституцията един от неговите министри Кирил Петков е все още с неизяснено двойно гражданство - българско и канадско? Бил ли е той канадски гражданин, когато на 12 май е назначен за икономически министър в служебния кабинет? 

Убедителен отговор на тези въпроси няма, пише Труд бг.

Има шикалкавене. Въпреки уверенията на Петков, че се е отказал от канадското гражданство, все още няма надлежно издаден документ от канадските власти за този отказ.

Факсимиле от официалния отговор на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на запитване на „Монитор”.

Според Петков сертификат с подобно съдържание бил изпратен и се намирал в посолството на Канада в Букурещ, тъй като в България няма посолство на тази страна. Той обаче не намирал време да прескочи до Букурещ да го получи лично, защото... нямал време.

Гражданите настояват президентът Радев да командирова Петков до Букурещ да донесе сертификата.

Във Фейсбук ври и кипи от коментари за гражданството на Петков. Особено активен е журналистът Константин Мишев. Ето няколко негови поста:

- „Спечелих един бас с приятел. Обзаложихме се кое ще се случи първо - Слави Трифонов да даде политическо интервю по БНТ или Кирил Петков да си покаже сертификата. Басът беше за един лев.”

- „Кириле, не те карам да преплуваш Дунава и с уста да носиш сертификата. Звънни по телефона на канадската посланичка в Румъния, която също представлява страната си в България и Молдова.

Помоли я да ти изпрати сертификата. По електронната поща. Не са нужни и пощенски гълъби. Едно кликване само на компютъра. Защо ни правите на ненормални? Или наистина сме ненормални?”

- „Какво да решава Конституционният съд? Или е бил двоен гражданин при издаването на указа на президента, или не е бил. Това не е въпрос, който да бъде тълкуван от този съд. И няма как актовете на министъра да бъдат обявени за невалидни.

Единствената институция, която може и трябва да се занимава с Петков, е прокуратурата. Ако е излъгал - трябва да му се потърси съдебна отговорност. Ако не е излъгал.... ами да е жив и здрав и да почерпи за министерския пост.

Разбира ли се за какво говоря? Едните се гаврят с Основния закон, а другите са толкова неподготвени, че дават на първите зелена светлина. А се сърдим на Славчо и Toshko, че били чалгари и не разбирали от държавност”.

Вестник „Монитор” публикува материал със заглавие: “Официално от Канада: Датата на отказа от гражданство се уточнява след одобряването”.

„Труд” го препечатва поради големия обществен интерес към темата.

Датата, откогато се счита, че гражданин на Канада престава да е такъв, се уточнява след одобряването на подаденото от него заявление за отказ, като се посочва в сертификата, издаван в края на процедурата.

Това става ясно от официален отговор на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на запитване на „Монитор”.

Поводът за запитването бе разразилият се преди две седмици скандал около двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков и последвалият спор кога е точният момент, в който човек, отказал се от канадския си паспорт, престава да бъде гражданин на държавата - с подаването на молбата, за да стартира процедурата, или с получаването на сертификата след края на процедурата.

Тя самата пък продължава обичайно над половин година.

В отговора си на този въпрос, от ресорното канадско министерство посочват: „Когато е одобрен отказът от канадско гражданство на дадено лице, министърът издава сертификат, който уточнява деня, в който въпросното лице престава да е канадски гражданин”.

Отговорът бе даден след уточнение от страна на ведомството, че това е законовата постановка. Оттам категорично отказаха да коментират конкретния казус с Кирил Петков с мотива, че ограниченията на закона за личните данни не позволяват това без подписано от него съгласие.

В същото време от описаната законова постановка става ясно, че отговорът кога точно е престанал да бъде гражданин на Канада, трябва да се съдържа в сертификата, който според служебния министър Кирил Петков вече е изпратен от канадските власти към посолството на страната в Румъния.

В сряда Петков обяви, че „21-и април е датата ми на отказ от канадско гражданство и тя е абсолютно безспорна. Той уточни, че датата съвпада с първия момент, когато е имало потенциална възможност да стане министър. Министър Петков пропусна да каже, че личният му отказ подлежи на процедура.

„Датата, която се тиражира - 19 август, за мен е абсолютно неразбираема, защото другата дата, която абсолютно е безспорна, е че миналия петък, реално на 20-и август, на мен лично ми се обадиха от имиграционните служби в Канада, за да ми кажат, че цялата процедура е завършена и че всичките документи са изпратени към посолството на Канада в Румъния.” (Документи, за съжаление никой не е виждал.)

Дипломати, с които „Труд” се консултира, заявиха, че докато въпросният сертификат не бъда представен публично, остават тежки съмнения за почтеността на Кирил Петков.

 

Румен Петков, пред „Труд”: Киро Канадеца е жалък измамник! 

Почтеността изискваше, подчертавам в минало време, Петков да каже: Аз по никой начин не искам да дискредитирам решението на президента и действията на българското правителство, и да се оттегли. Но при него за почтеност не може да става дума. Кирил Петков е един жалък измамник, казва лидерът на АБВ Румен Петков пред „Труд”.

Той е единственият човек от 30 години насам, който се изправи и се гаври с Конституционния съд. Той каза, излъга цяла България, че се е консултирал с конституционния съд и излъга от телевизионен ефир. Измамник. Продължавам да го питам с кого се е консултирал или просто е лъжец? И съм смаян от факта, че българи го харесват. Или искаме да бъдем лъгани и мамени?

 Според мен той е един лъжец. Вие го наричайте, както искате. И както и да се развие казусът, той е лъжец.
А нима за първи път ще бъде излъгано българското общество? Това не е добре, защото никой не отчита един много енергичен ресурс, хвърлен в социалните мрежи. Една седмица, преди Кирил Петков да стане министър, всъщност е пропагандиран там. Тези неща са проверими.

Мършата, докато бъде разбрана от обществото, не мирише. Това момче, Кирчо, то просто вони, защото лъже. Попитайте председателя на Конституционния съд как той счита твърдението на Кирил Петков, че е се е консултирал с Конституционния съд, за да стане ясно, че това е лъжец, за когото държавата и нейните институции нямат никакви граници.