Днес, в разгара на политическата криза в България, вече всички зaговориха за създаването на нова партия, в която ще влязат областни управители, бивши военни, местни червени активисти, които са ухажвани от хората на Радев да влязат в новата формация, пишат в свой анализ от epicenter.bg
 
Пред обществото ще бъде обявено, че това е партия на честните хора, че ще бъде алтернативата на проваления политически модел у нас и че едва ли не това ще е Партия на спасението. Съобщихме, че за лице на президентската формация е обсъждан настоящият служебен министър на икономиката Кирил Петков. Харвардският възпитаник се радва на обществена подкрепа и не случайно ден преди информацията ни тогава обяви, че ще остане в политиката, дори и след оставката на служебното правителство. 
 
Мотивите за идеята - всички системни партии са се провалили и регистрират драматичен спад на своите поддръжници, т.нар. "партии на протеста" не успяват да увлекат масово избиратели, а ИТН на Слави Трифонов е проиграла шансовете да се превърне в истинска политическа сила на промяната. Освен това от април насам социолозите непрекъснато внушават, че хората са отвратени от "яловата либерална демокрация" и вече мечтаят за силна ръка, а пък Радев в момента има най-високо одобрение в обществото.
 
Хората около Радев настоявали партията да бъде регистрирана така, че да може да участва в предстоящите президентски избори.
С изграждането на структурите са се заели най-верните в екипа на Радев – съветниците Пламен Узунов и Николай Копринков. Те бързали да реализират замисъла, за да може президентската формация да получи ускорение от вълната на одобрението, което има в момента служебният кабинет. 

Сред членовете на БСП, които вече са канени да се присъединят към новосъздаващата се формация, идеята предизвиква гняв. Споменът за Първанов, който от лоното на БСП направи своята партия АБВ, е жив и събужда само отрицателни реакции. "Президентът иска да къса от БСП за членска маса и в същото време взима лице от десницата, това няма как да се обясни на хората", казват социалисти, които недоумяват от новата политическа хрумка, която ще е на гърба на столетницата.
 
В същото време се забелязва, че създадените инициативни комитети по места за издигането на Радев като независим кандидат-президент, се проектират така, че да станат бъдещите ядки за новата формация.

Мнозинството анализатори са категорични, че Радев ще сбърка с нова партия, защото президентският пост е надпартиен. Със собствен политически проект той ще дистанцира от себе си част от избирателите и няма да привлече нито от дясно, нито от ляво такава електорална маса, която да му осигури значимо политическо присъствие.

Радев все още не разбира, че високият рейтинг, на който се радва сега, в голямата си част е институционален и че в момента, в който влезе на терена на партийните борби, ще стане един от онези, срещу които роптае в момента. 
 
Кирил Петков и днес не дава ясни заявки за бъдещото си политическо битие. Фейсбук-групата му, която го желае за премиер, набъбва ежечасно против всички правила, самият той стана нейн член преди три дни, но цялото му поведение излъчва нескрито желение за политическо лидерство. 70 000-фейсбук последователи за няколко дни - безспорно е уникален пробив в общественото съзнание (ако е истински), но дали това ще доведе до реална електорална подкрепа?

И на каква база? С каква политическата платформа?
 
Едно е чарът на Кирил Петков, който, казват просветените, запленил дамската част във  Фейсбук. Друго е политически водач, който с ясна програма и визия за бъдещето на страната да увлече масите след себе си. Засега канадският харвардец Кирил Петков сякаш иска да замести учиндолския шоумен Слави Трифонов в съзнанието на масите, които търсят човека, който да активира чувствата им, а не разума.

Защото разумът пита - почтено ли е да излъжеш за двойното си гражданство? Разумът крещи - почтено ли е да изнасилиш Конституцията и да назначиш Кирил Петков за служебен министър? Разумът недоумява - почтено ли е да излъжеш, че си се консултирал с конституционен съдия? Това не е правено от никого за никого. За да се прави за Кирил Петков, и то от най-високо ниво, значи не е случайно. 
 
Ако се върнем три месеца назад, ще видим че Кирил Петков съвсем съзнателно бе наложен на публиката чрез няколко масирани интревюта, в които той говореше искрено, конкретно и създаде впечатление за точния човек на точното място.
Но с времето се видя, че резултати от действията му са по-скоро бутафорни, отколкото водещи към реални промени - в ББР сложи свои хора, без това да доведе до реформи.

Крупните немски инвеститори на електрически автомобили, които той с апломб промотираше, се оказаха фалирали албанци.
Кирил Петков скри от обществото срещата си с канадската посланичка у нас, с която са обсъждали търговското споразумуние със СЕТА, което не се радва на одобрение у нас.

И не коментира теми, които биха разочаровали феновете му: санкциите срещу Русия, Истанбулската конвенция, ваксинацията, ковид-мерките, мигрантската криза. 
 
И да не забравяме, че Кирил Петков е единственият българин, освен президента Румен Радев, посочен от Джо Байдън в поздравителното му слово при откриването на инициативата "Три морета". Да не мислите, че Байдън познава Кирил Петков? Не! Просто Херо Мустафа е посочила избраника си и е сложила името му в устата на американския президент.

Което означава, че Кирил Петков е съвършеният либерал от гледна точка на вижданията на американската администрация, която е решила да наложи своя човек в България. И действа по всички правила на ПР-стратегията, за да "омагьоса" едно болно, обезверено и раздробено общество, разочаровано от своите водачи. Да видим колко ще са лапни-шараните, които ще се хванат и на тази въдица!