На среща с граждани в Силистра представители на „Коалиция за България” представиха основните акценти в предизборната си платформа и ключови теми бяха подложени на дискусия. Според проф. Боян Дуранкев – водач на листата за евродепутати на „Коалиция за България”, на предстоящите евроизбори битката е за Майка България, за една достойна България в Европейския съюз.
Той посочи  три основни приоритета, които България трябва да отстоява в бъдещия европарламент.  Първото е догонващо икономическо развитие на България с темпове 6-7 процента поне и с така наречената „Европа на  различни скорости” – България и Румъния да се движат по-бързо, отколкото другите страни. Второто е догонващо социално развитие, при което българите да получат  минимална заплата най-малкото половината от средната минимална заплата в ЕС и средна месечна заплата около 1800 лева до 2025 година.



„И третото нещо, за което ще настояваме, е страните в демографска криза или демографска катастрофа, като България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша, да постигнат свои програми  и да ги реализират за едно устойчиво демографско развитие”, заяви проф. Дуранкиев.
Според Ивайло Калфин – член на НС на ПП АБВ,  това е възможно, ако знаем какво правим в Европейския парламент”. 

Калфин смята, че поставеният от проф. Дуранкев проблем за демографската криза е европейски проблем, както и проблемът с изтичането на „мозъци” и работна сила и могат да бъдат решени с европейски програми в рамките на средствата, давани на страните. Калфин припомни за неизползвания потенциал на Дунавската стратегия и каза, че има варианти  част от средствата за кохезионна политика да бъдат  вложени чрез Европейската инвестиционна банка в конкретни проекти по река Дунав. „Това не означава повече пари, а по-добро използване”, обясни Ивайло Калфин.



Румен Петков, председател на „Коалиция за България“, отправи критика към сегашните евродепутати, които имали „редица цинични гласувания против националния интерес” и са „много ярка еманация на говорене - едно в България и правене на друго в Европа” и поясни с пример за свалянето на санкциите срещу Русия.  „Коалиция за България” е може би единствената коалиция, която ще се бори за мир и за чудесни и топли отношения в рамките на света, в рамките на Евразия и в рамките на Европа”, заяви проф. Дуранкев. Той поясни, че това означава рязко подобряване на отношенията с Русия, означава спиране и ликвидиране на понятието санкции, тъй като такова понятие в международното право не съществува и е незаконно и, трето, подобряване на икономическите и културните отношения между Русия и ЕС.

„Трябва да се знае много добре, че европейската архитектура за сигурност е невъзможна без Русия”, подчерта Румен Петков.

Той апелира за подкрепа на листата на „Коалиция за България“ с №10,, тъй като има огромна разлика в морала на кандидатите на коалицията и всички останали листи.

„Ние не сме в суджуци, не сме в къщи за гости, не сме в апартаменти без пари с и без асансьори в хола, ние сме в България пред очите на хората“.