Ако досега бяха охранители на исторически митове, сега неизбежно се превръщат в идеолози на неразбирателството, на крайно неприемливите за нас антибългарски нагласи и поведение. Това зяви проф. Ангел Димитров пред БНР.

Ако водещите политически, а и не само политически структури в Република Северна Македония, тъй като там моделираното отношение към България е силно изразено, не променят своето поведение в двустранните отношения, не могат да очакват това, което упорито внушават - че България ще извърши отстъпки под външен натиск.

Не вярвам в това, каза още историкът и съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и РСМ.

Според него е възможно САЩ да провеждат разговори със Северна Македония за позицията ѝ, но на това да не се дава гласност.

По думи на Димитров се проявяват двойни стандарти от американската дипломация и от партньорите на България в ЕС.

Той е на мнение, че основните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, правят намирането на сериозни политически компромиси невъзможно.

Ако колегите ни в Скопие не променят отношението си към работата на Съвместната комисия, ако не се придържат към утвърдените принципи и стандарти в историческата наука, дейността на Комисията става доста несигурна, предупреди историкът и допълни, че създаденото напрежение е променило значително тяхната роля в двустранното общуване.

Относно казуса с поруганите български гробове край Кавадарци той посочи, че дистанцираността на РСМ от България, която в Скопие са превърнали в правило, ясно проличава в чувствителността към такива въпроси, като нерешените проблеми около военните паметници.

Димитров е категоричен, че трябва да се научим да бъдем обективни и достатъчно смело да решаваме проблемите. В противен случай нищо добро не чакало региона.

Според него трябва да се установи дали в района около паметниците е имало военна болница, защото военни гробища са се правили там.