Асен Василев не е лош избор за финансов министър, но пък главата му вече е положена на дръвника. Това каза в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.  

"Сега ако има редовно правителство, то първо – иска или не иска – ще трябва да приеме това, което ще бъде предложено като удължаване на бюджета. Вероятно ще трябва да се замисли дали може да увеличи приходите още през тази година. Но иска или не иска, догодина ще трябва да нанесе доста солидни промени в графика и в действието на бюджета. Бих казал – тежко и горко на този, който в момента ще бъде финансов министър на редовното правителство, тъй като явно той ще е изтеглил късата клечка", обясни той.  

Според икономиста предложението на ПП-ДБ Асен Василев да заеме поста финансов министър изобщо не е лош избор.  

"Даже бих казал, че това е добър вариант, тъй като той вече познава материята и колегите. Но отвътре със сигурност ще го хулят, тъй като ще дава малко за инвестиции и за заплатите на държавните служители, а пък отвън ще му дърпат ушите, че няма да спази изискването за до 3% бюджетен дефицит. Тоест, главата му вече е положена на дръвника предварително – без съд и присъда, защото е много малко вероятно изведнъж българската икономика да дръпне, приходите да завалят като Ниагарския водопад и да напълним хазната за нула време и така да орежем разходите, че да бъдем под 3%", поясни още проф. Дуранкев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук