В доста динамична политическа обстановка се оказа страната през последните месеци. В рамките на две години ходихме пет пъти до урните, за да избираме парламент. 

Последният вот определи първо място на коалицията ГЕРБ-СДС, а втори останаха от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Именно на първата партия президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство.

Бившият евродепутат Мария Габриел бе издигната за кандидат-премиер от страна на ГЕРБ-СДС, но тя върна празна папка на държавния глава. Оказа се, че това е така, защото вече е имало договорка с ПП-ДБ за съставяне на кабинет с втория мандат.

И така - разговорите тръгнаха, но се появиха скандални записи от заседание на ПП, които бяха разпространени от отцепилия се от „Промяната“ Радостин Василев. Именно заради чутото от ГЕРБ-СДС замразиха преговорите с акад. Николай Денков, който бе издигнат за премиер от ПП-ДБ.

Точно по този повод от БЛИЦ попитахме читателите си: „Ще се размразят ли преговорите за ротационен кабинет след скандала със записите на ПП?“.

Резултатите от допитването бяха повече от интересни. 

Едва 17.19% от читателите на БЛИЦ заявиха, че все пак разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще продължат.

28.71% от анкетираните бяха на мнение, че продължение на преговорите няма да има.

Зависи какво ще каже Посолството“ – бе мнението на 26.6% от читателите на медията ни, визирайки думи на съпредседателите на ПП, които бяха чути от записите.

Кирил Петков и Асен Василев вече трябва да преговарят само с бай Ставри“ – това остро мнение изразиха 25.06% от анкетираните.

Едва 2.43% от читателите на БЛИЦ заявиха, че нямат мнение.

Е, все пак вече всичко е ясно – разговорите между първите две коалиции бяха подновени, а в петъчния ден бе представен и съставът на кабинета „Денков-Габриел“.

БЛИЦ припомня, че междувременно се разбра, че от ПП-ДБ искат да върнат папката с изпълнен мандат на президента Радев, нарушавайки Конституцията.

Участвайте в новата анкета на БЛИЦ, където питаме: Одобрявате ли състава на кабинета „Денков – Габриел“?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук