Започна срещата между представители на ДБ и ГЕРБ. Тя е инициирана от кандидата за премиер, получил доверието на коалицията ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски. Заедно с хирурга на нея присъстваха Десислава Атанасова и Томислав Дончев. 

Христо Иванов пък бе преговарящ за "Демократична България". 

„Влизате в един изключително не добър терен, ако успеете, ще бъде изключителен успех за страната ни“, каза Иванов на Габровски.

„Ние уважаваме вашите усилия и особено персонално. Инвестирате целия си социален и професионален капитал“, каза той.

„Ако бъде излъчено правителство, ние ще бъдем отворени макар и като опозиция да работим по конкретни теми“, заяви Иванов и поясни: „ Има един широк спектър от теми, по които ние работим и имаме общи позиции с ГЕРБ – СДС“.

Христо Иванов потвърди вече многократно споменаваната позиция на ДБ, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ – СДС.

Проф. д-р Николай Габровски благодари на Иванов за експозето му.

„Нямам партийна обвързаност и се опитвам да подходя като гражданин. Тенденцията е ситуацията да се влошава“. Това заяви проф. Габровски, обръщайки се към Иванов.

"За да мога да бъда по-конкретен в нещата, за които питате, смятам, че е добре да се фиксираме в няколко основни ценности. Вярвам, че те ще бъдат счетени за общи", поде той.

"Никой няма нужда в момента от нови избори. Една от причините за това е Планът за възстановяване и устойчивост. България ще изгуби средства и то такива, които са значителни", смята хирургът.

Според него ситуацията с Шенген говори, че е необходимо обединение. Като трети аргумент той изтъкна влизането на България в Еврозоната.

„Опитват се да ни разколебават по пътя за Еврозоната. Добре е за България да е там, защото тогава ще има друго ниво на доверие към страната ни и всички българи ще живеят по-добре. Животът за нас ще е по-евтин“, смята той.

Кандидатът за премиер напомни, че най – голям шанс да се реализира правителство има с първия мандат, тоест този, който е връчен на ГЕРБ-СДС. Вероятността, по думите му, България да има кабинет и да не отиде на избори при втория и третия мандат е минимална.

Очаква се следващата седмица да бъде представен кабинет, койкто ще бъде от хора в различни области и далеч от политиката. Някои от имената са с безспорни качества, съобщи проф. д-р Габровски.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук