„Най-големият проблем на Наредба №7 са доплащанията на медицинските изделия и помощните средства. Инфлацията повлиява сериозно на цените в сравнение с 2008 г., а ценовите оценки са същите. Т.е. самата ценова основа на отношенията с този раним контингент е много сгрешена.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов на изслушването в парламента на управителя на НЗОК Петко Салчев.

Той обърна внимание, че тази наредба е изготвена не от проф. Салчев и от сегашните управляващи, тъй като е от 31 март 2021 г. Проф. Михайлов увери, че проблемът ще бъде решен.

Като втори сериозен проблем той постави въпроса за сертификата за качество, който по неговите думи не е решен в наредбата. „Разписано е едно неясно определение, вътрешна система на контрол, което нищо не означава. Не е нито европейски сертификат, нито ISO”, посочи народният представител от левицата.

„Третият проблем е с последици най-вече за самите хора с увреждания. Има едно стандартизирано производство в големи мащаби на различни видове помощни средства. Но когато говорим за хора със специфични изисквания, там никакво масово производство не може да се направи. Там се правят поръчкови изработки с много сериозна цена и тази цена пада изцяло върху човека с увреждане“, алармира проф. Георги Михайлов.

„Няма да допуснем да се срещнем с този проблем внезапно в средата на лятото и да има трусове. Хората с увреждания нямат нужда от това“, категоричен бе той.