„Моят призив към вас колеги е - нека да се поучим от собствените си грешки, които допуснахме тези 2 години. Нека не издаваме нареждания като наредби, които завардваха българските курортни градове, българските големи градове и създаваха хаос сред хората.

Нека да не спираме, както само ние спряхме, българските ученици от обучение почти 2 години. В това отношение коалиция “БСП за България“ имаше най-разумен подход, от самото начало до сега. Тя винаги беше за внимателната преценка на всяко отношение към тази инфекция.“  Това заяви народният представител от БСП проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна във връзка с ковид пандемията и зеления сертификат.

По думите му подобна ситуация може да дойде всеки следващ момент, всяка следваща година на повърхността на земята. 

„Когато преди 2 години четях първите анализи за Ковид-19 сериозните учени представяха като проблем не силата и трагичността на тази инфекция. Грешките, които се направиха, бяха направени в отделни части на света и по различен начин. И у нас тези грешки също се политизираха, отклониха нормалното човешко съществуване на цели поколения в България. Това не бива да забравяме, разделяйки се сега със зеления сертификат“, призова социалистът.

По думите му, ако отново се появят подобни обстоятелства, депутатите трябва да бъдат на висотата на политическата си роля, а не на желанието да осъществят една или друга мечта. „Отклоняването в политически аспект на значимостта на тази инфекция даде в ръцете на една партия желанието тя да овладее една политическа ситуация. Това не се случи, обаче“, обясни проф. Михайлов и допълни, че в тази конфигурация Народното събрание не е допуснало грубото политизиране на този въпрос, както е станало преди 2 години.

„Съгласявам се с думите, че твърде много неща си казахме вече по проблема за зеления сертификат и тази инфекция. Но завесата ще падне и ще замете много истини и неистини, които се казаха в Народното събрание и в цялото ни общество“, заяви Георги Михайлов. Той подкрепя някои от въпросите, които постави партия “Възраждане“ в тяхното искане да се направи специална комисия за Ковид, но припомни, че тогава не е било необходимо. 

„Здравната комисия ще разгледа от медицинска гледна точка проблемите. Създаването на такава комисия, като в нея ще бъдат хора, които нищо не разбират от тази инфекция, щеше да бъде груба, политическа грешка“, категоричен бе той.

„Ние още април месец, по време на предизборната кампания, се присъединихме към мнението на Националния център по обществено здраве, който действително каза, че до април 2021 г. по отношение на ковид пандемията, са взимани предимно политически и то грешни решения. За да не продължи това, ние се обединихме около идеята да не политизираме този въпрос“, каза още социалистът.