Лидерската среща на Корнелия Нинова е за пред публиката, а БСП няма да успее да реализира третия мандат и отново вървим към избори. Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов. 

По думите му ще се търси кой е виновен за неуспеха и на третия мандат, защото "по тези географски ширини винаги се търси виновният, но не се прави анализ на проблема и не се предприемат действия за неговото разрешаване.

Най-лесно е да се търси виновен. Но всъщност виновници няма, защото това е категория от междуличностните отношения. В политиката има интереси. Тези интереси взаимно се изключват, поради което няма да има правителство с третия мандат".

Проф. Христов коментира и скандала "NEXO":

"Някой държеше котката в чувал и я пусна точно когато трябва - в 12 без 5, когато имаше теоретични шансове мандатът да бъде даден на "Демократична България". Той изказа съмнение, че ДБ е щяла да постигне успех и да формира правителство, но:

"Това служи като легитимно оправдание и за двете страни - ДБ и "Продължаваме промяната", че са имали желание, но тъмните сили, които ни дърпат към Азия, не пожелаха". Социологът не изказа предположение кой е пуснал черната котка.

Прогнозата на проф. Иво Христов е за предсрочни парламентарни избори и през есента - 2 в 1 с местните: "Естествено, това е повече от сигурно", посочи той.

"Геополитическата ситуация - Русия, САЩ, Украйна ще изиграе решаваща роля. От България никога нищо не е зависило, винаги големите проблеми са се решавали отвън. Основното деление на обществото също е по геополитическа ориентация".

Пеканов охули решението на НС за преговори с Брюксел за Мариците

Делението на леви и десни, консерватори и либерали, русофили и русофоби - това показва, че политическият ни живот се структурира от външни сили.

На калпава ракета - космоса и пречи. Поради това, че политическите ни партии не стават, за това са им виновни президента, капитализма или четирите годишни времена. Идеологиите нищо не значат, политическата ни система е мъртво родена.

"Тенденциите към авторитарно управление винаги са били трайно установени в тази страна" - посочи социологът.

Кой е казал, че ситуацията трябва да има изход и филма трябва да има "хепи енд" - този народ ще си плати за всичките грешки и обществена глупост, която са проявявали през годините.

На въпрос дали очаква да се роди нови политически проекти, и очаква ли около Атанас Пеканов да се оформи такъв - той отговори:

"Да не стане като с разменените бебета в Шейново. Всичко очаквам". Вероятно ще има, но те ще имат същата съдба като сегашните "проекти". Това няма да никакво значение за съдбоносните въпроси на тази страни, която си отива.

Нали имахме и преди 2 години такива спасители. Докато се залъгваме с такива 5-минутки на надеждата по Оруел, ще имаме това което имаме. 

Проф. Иво Христов заяви, че ще присъства днес в срещата в Пловдив на новото ляво обединение, за да изрази скептицизма си, но "това не е скептицизъм поради незнание, а поради знание".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук