Мотивацията на Божков и Цветанов да създават партиите си, не им идва отвътре. Това е реваншистка мотивация. Това каза за "Беновска пита" по Канал 3 политическият психолог проф. Антоанета Христова. Те могат да успеят ако имат добра самооценка, но Христова не вижда такава. 
 
Политическа партия се прави с пари, но трябва да има и идеи. Когато няма идеи, нещата остават в нулева позиция. Стремежът на Цветанов да направи партия, според нея ще доведе до нещо добро за ГЕРБ. Партия печели, когато изпраща послания на единение.
 
"Много хора искат да управляват, но много малко могат. Все пак имаме таланти в сферата на политиката." Дали са март или май изборите, няма голяма драма, смята тя. По-големият проблем според нея е голямата дезинтеграция в българското общество. Имаме крайна полюсност по всяка тема. 
 
"Имиджовият удар срещу премиера е в латентно състояние, но може да бъде изпозван пак. В началото на избухването на този скандал се е видяло, че е имало хора, които са повярвали в това , което виждат и са го приели като чиста монета. Това, разбира се, са хора, които са недоволни от управлението. При това положение има целева група, която може да бъде активирана по темата в предизборната кампания. Всички претенденти за властта могат да се възползват. Към момента успяват да ерозират ГЕРБ." 
  
Христова отбеляза, че Корнелия Нинова държи карта, която я отличава от всички останали. Тя проведе война с всички стари кадри на партията. В дългосрочен план, това ѝ отвори много фронтове, на които не успява да се справи. БСП е вътрешно тежко разделена. Тя нарече протестиращите "тичащи в лявата писта", което означава, че те стават преки конкуренти на БСП.