Професор Михаил Константинов направи прогноза в ефира на БНТ коя партия колко депутати ще има след парламентарните избори на 9 юни.

Според математика ГЕРБ ще се преборят за 70 народни представители, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще имат по 40, БСП - 30, а ИТН е последната партия, която ще влезе в Народното събрание, като ще радва на 20 свои депутати.

Той обаче не изключва в парламента да влязат и още 2 формации - на Вили Лилков и на алтернативната левица на Мая Манолова. 

Константинов предположи, че може да се направи управляващо мнозинство от тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН. По думите му от ПП-ДБ са направили всичко възможно през последните месеци, за да намалят резултата си.

"Полувлизането в Шенген е обидно за България, а конституционните им промени са глупави. Никой не стана да ги похвали. Това, че сме по-богати, е обективен процес и не може да се приписва на един или на друг. За съжаление обаче неравенството у нас е потресаващо. Истинските хора, които страдат, не излизат от вкъщи и са обидно бедни. Те не се разхождат по жълтите павета", каза още Константинов.

Според него, за пореден път да гласуват ще излязат само около 40% от имащите право на глас. Той коментира още каузата на евродепутата Иво Христов от вчера за президентска република. Според него, подобен модел няма как да се случи у нас, колкото и хората да не харесват партиите си, показвайки го на изборите. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук