Премиерът Бойко Борисов демонстрира желание да започне да поправя нещата. Това коментира пред Novini.bg политическият анализатор професор Михаил Константинов.

Думите му са по повод оставките, които министър-председателят поиска днес от вътрешния министър Валентин Радев, регионалния министър Николай Нанков и министъра на транспорта Ивайло Московски. Те се отказаха от постовете си, като обясниха, че поемат политическата отговорност за трагедията край Своге, която взе живота на 17 души и рани десетки.

„Дали решението е било правилно и доколко, би трябвало да разберем скоро време. Ако нещата коренно се променят и тръгнат по друг начин, значи е било обосновано“, обясни експретът, цитиран от Novini.bg.

По думите му през последния месец се случиха поне 5 крайно неприятни случки.

„Започна да изглежда, че държавата нещо много бързо се разваля. Въпреки че ако погледнем наоколо извън България - и там нещата се развалят“, обясни проф. Константинов, като посочи, че подобни инциденти не се случват само у нас.

Според него „абсолютно тъпо“ е, ако не си направим сериозни изводи.

„И в тая връзка ще ви кажа една китайска поговорка. Тя е следната – Умният се учи от чуждите грешки, глупакът се учи от собствените си грешки. А такъв, който не се учи от собствените си грешки, според китайците не може да съществува. Такъв идиот, който от собствените си грешки не се учи – няма. Аз искрено се надявам ние българите да не сме от тази категория. Поне от собствените си грешки да се учим“, смята още специалистът.

По думите му започва да се поставя началото на промяна, но има нещо, с което всички граждани могат да помогнат.

„3 милиона българи имат книжки и повече или по-малко карат автомобили. Максимално бързо да променят своето поведение на пътя. Освен всички неща, които се изброиха, има и очевидни грешки на водача“, смята проф. Константинов.

Той изрази мнение, че превишаването на скоростта при българските пътища е убийство.

„При кофти пътищата, които имаме в страната, поне трябва да караме внимателно“, смята още той.