Ивайло Калфин е президентът, когото България заслужава. Един президент трябва да е силен, но силен с ума си, не с умението да вдига щанги и да удря с юмрук по масата“. Това заяви на среща с членове на АБВ в Плевен кандидатът за вицепрезидент на коалиция „Калфин – президент“ проф. Любомир Халачев, съобщиха от пресцентъра на партията.
Срещата уважиха и представители на академичната общност и културните институции в града.  „Президентът отговаря за няколко основни дейности. Първата – той е висш дипломат. Аз задавам въпроса – кой от останалите претенденти е по-добър дипломат от Ивайло Калфин. Това е човек, който е бил външен министър, депутат в ЕП... Това е човек изключително добре подготвен да води външна политика. Умният човек изслушва, той не удря с ръка по масата. Истинската дипломация е един сложен занаят. Дипломацията е информация, умение да разговаряш с хората. Г-н Калфин има доверието на една голяма част от лидерите на ЕС“, каза пред плевенчани проф. Халачев.
 
Той добави, че единственият кандидат, който познава работата на президентската институция, е Ивайло Калфин. „Калфин познава президентската институция, той знае как действа тя. Не е нужно да има три месеца за опознаване, той започва работа от първия ден. Всичките кандидати си имат сигурно своите човешки и професионални  качества, нито един, освен Ивайло Калфин,  не е подготвен да поеме такава тежка и отговорна работа. Вярно, те имат огромно желание. Но желанието не е достатъчно, трябват и компетенции. Президентът е на много сложен и отговорен пост. Калфин е доказан администратор. Президентът не трябва да е човек, на когото някой ще му заповяда, а трябва да има ясна мисъл, силна воля и желание на помогне на всичките власти да бъдат силни и независими. Бъдете сигурни, че Калфин е президентът, когото  България заслужава. Той е най-добрият кандидат“, категоричен е проф. Халачев.
 
Пред аудиторията той изтъкна и своята роля като вицепрезидент:  „Моята роля като вицепрезидент е да се направи програма, която да се насочена към развитие на образованието, развитие на културата и връщане на духовността, този дух, който наистина сега го няма. През всичките тези 26 години нещо изчезна в България, то не е нещо, което може да се пипне. Културата е тази основа, която съществува в обществото и която регулира отношенията между хората така, че те с думи да решават въпросите си. Когато започнем да решаваме проблемите си с тояги, разбираме, че културата е изчезнала“.  По време на срещата си в Плевен проф. Халачев отговори на многобройните въпроси на публиката.