Служебният кабинет трябва да подаде оставка утре след като депутатите от 46-то Народно събрание положат клетва днес.

“Текстът в член 111, алинея 2 от Конституцията е категоричен - Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно събрание”, каза пред “Труд” проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и бивш конституционен съдия.

“Тук не става въпрос нито за служебно правителство, нито за парламентарно такова. Казва се за правителство и ако тълкуваме Конституцията буквално, в текстовете не се прави разлика дали става дума за служебно или парламентарно правителство”, отбеляза проф. Киров.

Той посочи, че пак според Конституцията, служебното правителство трябва да продължи да изпълнява задълженията си до избор на нов състав на Министерския съвет.

Проверка на “Труд” установила, че през последните 30 години практиката е била различна - имали сме случаи, когато служебни правителства са подавали оставка пред парламента, други - пред президента, който е назначил въпросното служебно правителство, а трети, като служебното правителство на проф. Георги Близнашки, който не подаде оставка.

“Затова, когато се формира новото правителство на Бойко Борисов, написаха текст, който има констативен характер, че мандатът на служебното правителство е прекратен. С решението, с което се избра правителство, накрая се добави, че мандатът на служебния кабинет е прекратен.

Но куриозът е, че няма подадена оставка нито пред президента, нито пред Народното събрание”, коментира ситуацията от 2014 година конституционалистът.

“Няма единна практика. Оказа се, че ако тогава не бяха записали това в решението, можеше да имаме 2 правителства - служебно, което не е подало оставка, но и второ- гласувано в парламента”, каза още проф. Киров.

Служебният премиер Стефан Янев трябва да внесе оставката на кабинета, отново няма установена практика, дали оставката се внася в парламента или се връчва на президента.

Той акцентира, че най-чистата хипотеза е да се пита Конституционния съд, дали служебното правителство подава или не оставка, както и дали мандатът му се прекъсва априори с избор на ново правителство, за да се внесе яснота, но в момента няма толкова време, тъй като конституционните съдии биха се произнесли след 1 месец.

Проф. Киров даде пример, че категоричното изискване на Конституцията е държавата да не остане без изпълнителна власт. А в същото време, ако се наложи актуализация на бюджета, служебното правителство може да внесе законопроект при работещ парламент.

Казусът с исканата оставка на здравия министър д-р Стойчо Кацаров обаче отново е в правомощията на Румен Радев, защото няма как народното събрание да гласува неговата оставка, тъй като д-р Кацаров е назначен от президента.