Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 28 юли. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 28 юли 2023 г.

Българската политика.

Кукленото шоу.

Невежеството е сила!

Днес ще обсъдим един интересен въпрос. Вчера имах интервю и ме попитаха какво е правилно – да даваме оръжия на Украйна (както иска правителството) или да не даваме оръжия на Украйна (както иска президентът). Лесно е да се отговори на тази въпрос. Знаете, че аз винаги си правя сметката (буквално).

Каква е сметката тук. Знаете оценката ми за безвъзвратните загуби на двете страни – към момента на 1 руснак безвъзвратна загуба се падат към 5 украинци безвъзвратна загуба. Даването на оръжие продължава това. Тоест, давайки оръжие, ние допринасяме към намаляването на населението на Украйна.

Това е сметката. Въпросът оттук нататък е, какви интереси имаме. Ако имаме интерес от Украйна да остане колкото се може повече, населението да спре да намалява и де не се налага в някой момент да се изпраща българско пушечно месо, след като украинското свърши, трябва да сме за това да не се изпращат оръжия на Украйна.

Ако сме за това, да се изтощава Русия чрез разходване на големи потоци украинско пушечно месо и не ни пука колко ще остане от Украйна (това, което ще остане от Украйна е обратно пропорционална на руските загуби) и не ни пука колко население ще остане там след войната, следва да даваме оръжие.

Какво се прави? Дава се оръжие – върви се по втората траектория. Тази траектория обслужва отлично американските интереси. Нищо чудно, че наведените вектори вървят по нея – натам са наведени.

Значи, допринасяме за продължаването на войната, за изтребването на украинците и за бъдещото намаляване на украинската територия, увеличаваме риска да бъде поискано българско пушечно месо, след като свърши украинското и ред други такива интересни неща.

Това са резултатите от операция „Снаряди му дай, БТР-и му прати“ Затова, няма какво да се чудим от резултатите от тази война – силна депопулация на Украйна, разрушена икономика и откъснати територии.

Невежеството е сила – да цитираме класиката, добре знаейки, че Витанов може и да пише, че имаме нужда от по-интелигентна политика, но такава политика няма да се провежда, защото векторите са наведени така, че системата се движи по друга траектория. Това е голата истина. Не може обаче оттук нататък никой да се оправдава – „Ама ние не знаехме, ама никой не ни каза, ама нашите аналитици друго ни говореха“.

Вашите аналитици са със същия наклон на векторите като вас. Векторите им орат земята за да ги помилват по главичката и да им сипят боб в поничката. Те, ако разбираха нещо, щяха да видят ясно, че „бунта“ на Пригожин е фалшименто и щяха да си пият биричката, вместо да дрънкат глупости по телевизията. Не видях някой друг освен мен да си пие биричката тогава. А през тези дни Пригожин свободно се разхожда из срещата Русия – Африка, никой не го закача, а в Нигер (където са урановите рудници, откъдето Франция взима уран) стават интересни неща.

Е, Витанов правилно си е пил биричката значи. И Сега си я пие и спокойно ви казва какво очаква да стане. А то е траектория 2, обслужваща чужди интереси и водеща до разрушаване на икономиката на Украйна, до депопулация на Украйна и до откъсване на територии от Украйна. Да не кажете, че не сте знаели и е нямало аналитик, който да ви го каже навреме. А-а-а-а-а, имало е, имало-о-о- е, но векторите ви са така наведени, че се правите, че не сте чули.

Виждате ли уважаеми читатели, колко е важна навреме да наведеш подходящите вектори в подходящата посока. Системата върви по предначертаната траектория. Както винаги да кажа – евалла на американците. Знаят си работата.

Да видим сега войната.

Войната е мир!

Тоест, за да не се забелязват проблемите в собствената ти страна, разпалвай войни в други страни. Тъй войната укрепва мира. И както се сещате – щом е така, трябва да правим така, че войната да не свърша. Диалектика – колкото повече война на едно място, толкова повече мир на друго място.

Да видим сега какво става по фронтовете и сбъдват ли се прогнозите

И тъй - ден 78-ти от Големия юруш. Ден 16 от месец 3 на юруша. Нещата си се развиват според прогнозите. А ти са:

1. Очакванията за третият месец на юруша са системата „Таракан“ да продължава да гърми в плътните руски отбранителни линии, украинските загуби в Големия юрушв края на третия месец да достигнат 90 000 човека безвъзвратни загуби (убити и тежко ранени), 450 танка, 450 оръдия и 900 бронирани машини. Това ви беше прогнозирано поне месец преди началото на Големия юруш, нали така.

Чакаме преизпълнени по отношение на техниката и леко неизпълнение но отношение на загубите в пушечно месо. Вчерашните украински загуби в техника показват, че това очакване е много реалистично.

Въпросът който ме занимава е – дали има толкова пушечно месо, че да се изпълни бройката 90 000. Два корпуса са си това. Първата отбранително линия на руснаците още си стои непробита. Очакваме в следващите две седмици украинската армия да предприеме действия да я пробие най-накрая. При това количеството безвъзвратни загуби се очаква да достигне прогнозната стойност в края на третия месец на Големия юруш.

Очакванията ни тук се реализират. Вчера, украинската армия е превзела едно село и загубите и по превземането са една бригада. Загубите в жива сила на украинката армия в последните дни рязко скочиха – отива се натам, прогнозираното ви число безвъзвратни загуби да се достигне. Въпреки превземането на селото, първата руска отбранителна линия не е пробита. Запекът продължава. Но пък наблюдаваме Големият напън да се отпуши Големият запек на Големият юруш. Между другото, запекът ви беше прогнозиран още преди да почне юрушът, нали така.

Руски загуби – три пъти по-малки в техника, до 5 пъти по-малки в жива сила. Я да го напиша с големи букви, че има някои дето така четат, че това го пропускат.

РУСКИ ЗАГУБИ – 3 ПЪТИ ПО-МАРКИ В ТЕХНИКА, ДО 5 ПЪТИ ПО-МАЛКИ В ЖИВА СИЛА.

Така се вежда добре, нали. Между другото ето ви задачка – имаме 400 000-на руска армия в Украйна. Колко украинско пушечно месо трябва да замине, за да бъде унищожена тази армия.

Отговорът е простичък – трябва да умножите 400 000 по 5.

А има ли толкова? А руснаците дали ще седят да гледат това унищожение? Мислете с главите си, а не с едно друго нещо, чието наименование пак почва с буквата г.

2. Има ли промяна в ориентацията на векторите на тактиката на войната от двете страни. Няма. То това си е и прогнозата Значи – продължаваме да гледаме месомелачката. Има интересни неща, които се случват около Купянск. Там украинците спешно трябва да вземат мерки, защото докато Сирски се мъчи да се върне Бахмут, конят може да отиде у ряката. Между другата бахмутската месомелачка заработи пак на пълни обороти.

Прогнозата беше, че чакаме юруш вълна на запорожския участък на фронта, нали така. Ето ви я юруш вълната на Запорожкия участък на фронта.

3. Прогнозата беше че след „метежа“ на Пригожин, руснаците ще започнат по-твърдо да водят военните действия. Ето ви я прогнозата реализирана – пристанища и летища се разрушават, след решението да се дадат касетни боеприпаси на украинската армия и руснаците извадиха техните. Нищо чудно, че месомелачките вдигнаха оборотите.

Тука да ви припомням ли „прогнозите“ на другите „аналитици“ – Русия се разпада, до края на вечерта Пригожин ще превземе Москва. И тъй нататък в тоя дух. А Витанов си пиеше биричката и казваше – глупости, нищо такова няма да стане. Е-е-е-е, Витанов е учил по американските книжки и то от хубавите, а там пише, че добрият аналитик никога не е с наведен вектор и не се продава за паничка боб и за две покани за телевизионно интервю.

Но-о-о-о-о, свободата е робство! Следвайки този принцип „аналитиците“ си навеждат векторите и се продават за паничка боб. За какво им е свобода? По добре да са вързани на синджира и да облайват, важното е паничката да е пълна, какво тук значи някаква си свобода. И най-смешното е, когато същите тия почнат да ви плямпат за ценности и права. Синджирът подрънка издайнически, юнаци дрънкащи, синджирът подрънква издайнически.

Накрая за днес – пропагандата.

Големият юруш отива на провал. Загубите на украинската армия са гигантски. Това си беше и заложено в анализите – както моите, така и на сериозните американски аналитици (по едни и същи книжка сме учили занаята все пак). Обаче юрушът няма да спира – целта е изтощаване на Русия, после ще видим – салфетка, тай-онуй, ще се оправим.

Тиранозавърт ще се оправи де. Това не важи за бауцащите песове и магарета. Нашето бауцащо магаре го понаритаха - част от икономическата ни зона в Черно море попадна в предупредителната зона на руската армия. У-ра-а-а-а, тиранозавърът ни забеляза, как го облайваме с магарешки акцент. Бегом да доложите на молядругарката. И да не забравите, че следват мероприятия по превръщане на грандиозните провали в грандиозни успехи. Какво може да бъде обявено за успех?

1. Евентуален пробив на първата от трите отбранителни линии на руснаците. Слаба ракия – пробита отбранителна линия след 80 дни атаки. При това следва да се мълчи, че втората отбранителна линия всъщност е основната такава.

2. Изтощаване на Русия. Виж, това си е успех и крайна цел на войната. Едва ли някой сериозен американски аналитик си мисли, че Украйна ще спечели тази война, след като е на системи, във военно положение и в състояние на пълна мобилизация, а руснаците още не са се разкършили дето има една приказка.

Но този успех трябва да се представя внимателно, защото руската икономика не изглежда да се е спихнала. Напротив – потаря се историята с блокадата на Англия от Наполеон. Това даже се отразява благоприятно на английската икономика. Що? Ами международната конкуренция изчезва и собствените фирми заемат пазарите, увеличавайки продукцията.

3. Че от Украйна ще остане нещо. Този сценарий ще наречем сценарият „Салфетка“. Знаете го – след изразходването на украинското пушечно месо (и на каквото там още бъде събрано пушемно месо) събират се тиранозаврите на масата с омарите и пължолите по 10 000 лева килото, поли-и-и-ват с френско винце, бършат устата със салфетките, взимат една салфетка и дращят по нея разделителните линии.

Салфетката се показва на стоящите в очакване на кокалче облайващи песове около масата и им се обяснява, че това е грандиозна победа. После, като се върнат в страните си, облайващите песове с хленцащо бауцане ще трябва да обяснят на народи си, абе как тъй, аджеба – лаяхме, облайвахме, пари давахме, оръжия давахме (не дай си боже и пушемна месо да дадем), речи за демократични ценности и дълг държахме, как ли не се въртяхме и навеждахми – и накрая – Украйна разделена, облайващите наритани, а тиранозаврите си хапват и си гледат кефа.

Добре запомнете сценария „Салфетка“. Пак ще си говорим за него. И пак да напомня (защото когато войната свърши, ще почне жалко бауцане – ама то никой не ни каза, ама подведоха ни, ама изиграха ни, ама накараха ни за реализираме чужди интереси за наша сметка)

След реализацията на сценария „Салфетка“ ще дойде ред на реализация на сценария „Смазване на недоволството“. Не се притеснявайте – и това е планирано.

Свободата е робство!

И що ли да вземем да я отменим, а. И да знаете какви патетични речи са нагласени по тоз повод. От същите, дето сега ви подкукургват а европейските ценности от телевизионния екран. Но-о-о-о, затова като му дойде времето.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 369 дни.

Оп-па-а-а-а! Прескочихме 365 дни. А какво беше това 365 дни, а , юрдечета мои?

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 472 дни. 15 месеца са 455 дни, ей така да позапомните какво да очаквате от следващите, дето ще ви анализират и прогнозират следващата епидемия. Тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук