12 481 бюлетини без плик от референдума на Слави неправомерно не са отчетени в общия брой на гласувалите от ЦИК, нито като недействителни, заяви пред bTV зам.-главния прокурор Ася Петрова.
„Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броят на бюлетините в кутията, действителни и недействителни. Бюлетините без плик без плик безспорно са недействителни”, поясни Петрова.
  

„ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на Секционната избирателна комисия, в които изрично пише, че броят на бюлетините, намерени без плик, е изваден от общия брой недействителни бюлетини”, каза още тя.

По думите на Петрова съдържанието на протоколите, утвърдено от ЦИК, не съответства на закона. „Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към сумата 3 484 551 ще са налице предпоставките референдумът да бъде валиден”, смята Петрова.

Зам.-главният прокурор заяви, че прокуратурата по никакъв начин не е ангажирана с въпроса за референдума. „Ние участваме по силата на закона и следим спазването на законността, особено по дела, по които има обществен интерес”, категорична е тя.

ВАС трябва да се произнесе в 14-дневен срок по делото.

От своя страна Камелия Нейкова от ЦИК заяви, ще си подаде оставката, ако се докаже вината на комисията.

"Ако търсим сензация във вашето студио, аз лично бих си подала оставката", отговори тя на Хекимян.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!