На пръв поглед протестът пред Столична община днес, организиран от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и Федерацията на транспортните работници "Подкрепа", изглежда като искане за по-високи доходи и защита на правата на работниците в столичния градски транспорт. Но ако се вгледаме, става ясно, че зад него стоят политически интереси и съмнителни връзки.

СТСБ: Протести без реална причина?

Една от ключовите особености на протеста е, че СТСБ не е страна по споразумението за сътрудничество с кмета на София, което е в основата на спора, пораждащ събитията.

Така че възниква въпросът: защо тогава СТСБ води протеста, и то точно сега, след като не е участвал в изработването и подписването на договореностите с кмета Васил Терзиев? Много хора биха могли да заподозрат, че тази организация просто играе ролята на параван за политически интереси, които нямат нищо общо с правата на работниците.

Коя е Екатерина Йорданова?

Не по-малко интересна е и ролята на Екатерина Йорданова. Тя е не само почетен председател на СТСБ, но и общински съветник от ГЕРБ, както и лидер на женската организация на партията. Йорданова притежава дългогодишен политически опит и влияние в партията. Нейното участие в този протест поставя още въпроси за истинските мотиви на събитието.

Възможно ли е СТСБ да е станал арена за сблъсък между политически играчи от различни политически кръгове, като вместо работниците да бъдат защитени, синдикатите се превръщат в инструмент за натиск и събиране на гласове преди местните избори?

Иван Кирилов – повече политик или повече синдикалист?

Не е тайна, че един от ключовите лица, свързани с организацията на протеста, е Иван Кирилов, кандидат на отминалите местни избори от БСП. Кирилов е добре познат в политическите среди, като вече е участвал и в листите на Ваня Григорова по време на кметските избори.

Възможно ли е протестът да е средство за политическа реклама за следващи избори? Мнозина ще кажат, че  това е добре изпитан политически трик в България. Вместо да се фокусират върху реални проблеми на работниците, СТСБ и Кирилов явно използват синдикалната платформа за политическа изгода.

Политиката ли е преди всичко?

Ето защо организирането на този протест в предизборна обстановка създава впечатление, че подбудите на инициаторите далеч не са синдикални. Със СТСБ, която няма участие в споразумението, и фигури като Иван Кирилов и Екатерина Йорданова, чиито политически кариери са свързани с партиите БСП и ГЕРБ, е трудно да се повярва, че протестът наистина е за благото на работниците.

Трябва ли работниците да приемат тези действия като защита на техните права, или това е нов опит за манипулация на обществото в навечерието на поредните избори?