Според ново социологическо проучване почти две трети от демократите смятат, че президентът Джо Байдън трябва да се оттегли от президентската надпревара и да остави партията си да номинира друг кандидат, което рязко подкопава твърдението му след дебата, че "средните демократи" все още са с него, въпреки че някои "големи имена" се обръщат срещу него.

Новото проучване на Центъра за изследване на обществените отношения AP-NORC, проведено в момент, когато Байдън се опитва да спаси кандидатурата си две седмици след провала на дебатите, установи също така, че само трима от всеки десет демократи са изключително или много уверени, че той има умствените способности да изпълнява ефективно функциите си на президент, което е малко по-малко от 40 % в проучването на AP-NORC през февруари, информира "Нюз бг".

Резултатите подчертават предизвикателствата, пред които е изправен 81-годишният президент, докато се опитва да заглуши призивите от собствената си партия да напусне надпреварата и се опитва да убеди демократите, че той е най-добрият кандидат, който може да победи Доналд Тръмп.

Проучването е проведено най-вече преди съботния опит за покушение срещу Тръмп на предизборен митинг в Пенсилвания. Не е ясно дали стрелбата е повлияла на възгледите на хората за Байдън, но малкият брой интервюта в анкетата, проведени след стрелбата, не дава ранни индикации, че перспективите му са се подобрили.

Междувременно, тъй като вицепрезидентът Камала Харис получава допълнително внимание на фона на разговорите за това дали Байдън трябва да се откаже, проучването установи, че нейният рейтинг на одобрение е сходен с неговия - но делът на американците, които имат неблагоприятно мнение за нея, е малко по-нисък.

Проучването дава някои доказателства, че чернокожите демократи са сред най-силните поддръжници на Байдън, като около половината от тях са заявили, че той трябва да продължи да се кандидатира, в сравнение с около 3 от 10 бели и латиноамерикански демократи.

Като цяло седем от всеки десет американци смятат, че Байдън трябва да се откаже, като демократите са малко по-малко склонни да кажат, че той трябва да освободи място за нов кандидат, отколкото републиканците и независимите.

В резултат на последните промени американците са много по-склонни да смятат, че Тръмп е способен да спечели изборите през 2024 г., отколкото Байдън - 42% срещу 18%. Около една четвърт смятат, че двамата кандидати са еднакво способни да спечелят.

Дори демократите са сравнително мрачни по отношение на перспективите на своята партия през ноември.

Само около една трета от демократите смятат, че Байдън е по-способен да спечели, отколкото Тръмп.

Около 3 от 10 смятат, че двамата са еднакво способни да спечелят, а 16% казват, че е по-вероятно победата да отиде при републиканеца. За разлика от тях републиканците са убедени, че Тръмп е в най-добра позиция да спечели.

Тръмп има предимство пред Байдън и когато американците смятат кой е най-способен да се справи с криза - 38% срещу 28%. Хората са разделени приблизително по равно по въпроса кой от кандидатите има по-добра визия за страната - 35% смятат, че Байдън, а 34% - че Тръмп.

При цялото разочарование, с което се сблъсква Байдън, президентът настоява, че не е твърде късно да промени нещата, като казва, че предишни президенти са се връщали към изоставането си на този етап от кампанията. В интервю за BET News във вторник той заяви, че много избиратели все още не са се съсредоточили, и добави: "Въпросът е, че сега просто настъпва времето за игра".

Проучването предлага и светъл лъч за Байдън: 40 % от възрастните смятат, че той е по-честен от Тръмп, докато около 2 от 10 мислят обратното.

Повечето демократи - около 6 от 10 - казват, че вицепрезидентът Харис би бил добър президент, докато 22% смятат, че не, а 2 от 10 не знаят достатъчно, за да кажат.

Проучването показва, че 43% от пълнолетните американци имат положително мнение за нея, а 48% - отрицателно. Малко повече са тези, които имат отрицателно мнение за Байдън: приблизително 6 от 10 американци.

Проучването е проведено преди Тръмп да избере за свой кандидат за вицепрезидент първокурсника сенатор Джей Ди Ванс от Охайо. То показва, че за повечето американци Ванс все още е непознат.

Шестима от всеки 10 души не знаят достатъчно за него, за да си съставят мнение, докато 17% имат положително мнение, а 22% го възприемат отрицателно.