Кой взема решенията в Европейския парламент - депутатите от 27-те страни или лобистите, които стоят зад мнозина от тях? Този въпрос е в основата на една интернет-инициатива на германската организация Лобиконтрол, пише Дойче веле.
15 хиляди професионални лобисти, повечето от които представители на икономически интереси, се разхождат из коридорите на европейските институции. Преди година Европейската комисия създаде регистър за лобистите, но вписването в него е по желание. Така че все още липсват имената на големи фирми и съюзи, за които се знае, че са представени в Брюксел. "Към това се прибавя и фактът, че не малко депутати от Европейския парламент извършват и лобистка дейност", казва Улрих Мюлер от германската неправителствена организация Лобиконтрол.

Защо в списъка има само две български имена?

Точно затова в навечерието на изборите за Европарламент тази организация инициира интернет-платформа под мотото: "Изискайте от вашите евродепутати прозрачност на лобистката дейност". На интернет-страницата на организацията www.lobbycontrol.de има списък с имена на бъдещи евродепутати от 27-те страни и няколко искания, които те могат да подпишат, ако бъдат призовани за това чрез мейл от техни избиратели. Улрих Мюлер обяснява:

"Те обещават, че след изборите, когато станат депутати, се задължават да настояват за по-голяма прозрачност на лобистката дейност, т.е. ще искат създаването на задължителен регистър за лобистите в Брюксел", каза представителят на организацията Лобиконтрол.

На бъдещите евродепутати се поставят още две изисквания: да не извършват лобистка дейност и да настояват за повече прозрачност в състава на експертните групи, които работят към Европейската комисия и имат голямо влияние върху процеса на вземане на решения. Засега в публикувания списък с кандидати за евродепутати България присъства само с две имена. Защо?

"Ние все още нанасяме имена в списъка, използвайки контактите си в съответните страни. Така че, ако някой от вашите слушатели и читатели в България иска, може да ни изпрати имена на кандидати за Европарламента, за да ги включим в нашата база данни", казва Улрих Мюлер.

От откритата интернет-платформа може да се види веднага кой от бъдещите евродепутати е обещал да спази няколкото искания за по-голяма прозрачност на лобистката дейност. Онези от тях, които поради голяма заетост или поради други причини все още не са подписали каталога, могат да бъдат призовани отново да сторят това - с мейли на избирателите, изпратени на адрес: [email protected].

Повече прозрачност на лобистката дейност

"Идеята е колкото се може повече кандидат-депутати за Европейския парламент да получат мейли. Не можем да ги задължим, но целта ни е да спечелим възможно най-голям брой бъдещи евродепутати за идеята, така че в следващия парламент да има по-голяма прозрачност на лобистката дейност", казва Улрих Мюлер от Лобиконтрол.

Тази инициатива е част от обща кампания на няколко неправителствени организации под мотото: "Припомнете на бъдещите евродепутати за задълженията им". В кампанията има общо четири теми с обещания, които бъдещите евродепутати могат да подпишат. Освен повече прозрачност на лобистката дейност в Брюксел те биха могли да поемат обещание за реформа на финансовите пазари, за справедлива търговска политика на ЕС и за повече контрол върху екологичните и социални последици от дейността на европейски фирми. /БЛИЦ