По покана на президентите Кристина Фернандес де Кирхнер и Фелипе Калдерон президентът Георги Първанов ще направи официални посещения в Република Аржентина (10-12 ноември 2008 г.) и в Мексиканските съединени щати (13-15 ноември 2008 г.), съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще бъде придружаван от съпругата си Зорка Първанова.
В програмата на президента Първанов в Аржентина са предвидени официални разговори с Кристина Фернандес де Кирхнер. В присъствието на президентите на България и Аржентина ще бъде подписано Споразумение за икономическо сътрудничество между правителствата на двете страни.
Държавният глава ще участва в работна закуска с представители на аржентинските бизнес-среди.
В програмата на официалното посещение в Мексико са предвидени среща на президента Първанов с мексиканския му колега Фелипе Калдерон и пленарни разговори на двете официални делегации. В присъствието на държавните глави ще бъде подписана Програма за сътрудничество в областта на образованието, културата и спорта.
Президентът Първанов ще има среща с председателя на мексиканския Сенат и с ръководителя на правителството на столичния федерален окръг.
Президентът Георги Първанов ще участва в работна закуска, организирана от Мексиканския съвет за външна търговия.
Държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в Мексико.
В делегацията на президента са министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, постоянният представител на България в ЮНЕСКО посланик Ирина Бокова, заместник-министрите на външните работи и на икономиката и енергетиката Милен Керемедчиев и Явор Куюмджиев, съветникът на премиера по външна политика Валентин Радомирски, секретари на държавния глава.
/БЛИЦ