На мен това много ми напомня една отречена в историята практика на формирането на така наречения Балкански пакт - политиката на оси и триъгълници на Балканите, която за мен е донесла много вреди на нашия регион. Това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов, по време на организираната от партията дискусия под надслов „Президентски дебати 2016”, във връзка информацията за едностранно прекратяване на споразумението за реадмасия с Турция, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия, предаде "Фокус".
Първанов уточни, че това е принципната му оценка. По отношение на така наречената обща морска флотилия в Черно море, Георги Първанов посочи, че това е една тема, която не е съвсем нова, по която очевидно се водят разговори с участието на поне двама български министри, с участието на президента. „Ние предложихме една обща декларация на българския парламент, с която консенсусно ние да одобрим, да дадем една рамка, един мандат на държавния глава, на делегацията, която ще представлява България на предстоящата среща на най-високо равнище на НАТО, защото мисля, че повече импровизации не трябва да има“, заяви Първанов.

Той посочи, че с тази декларация ясно и категорично трябва да се заяви, че България не би допуснала нейната територия да бъде източник на враждебни действия по отношение на нашите съседи.