Имаме добра идейна основа, много общи моменти, но в крайна сметка отговор на това дали ще успеем да бъдем заедно на президентските избори, зависи от характера на номинациите, които вървят, и преговорите, които ще се реализират между потенциалните коалиционни партньори относно личността на бъдещия държавен глава. Това каза пред журналисти лидерът на АБВ Георги Първанов след провелата се среща между БСП и АБВ.
„Ние приехме с удовлетворение поканата за тази среща. Макар и доста закъсняла - след повече от 2 години“, каза Първанов. По думите му от АБВ оценяват срещата като добро начало на един необходим диалог в пространството на левицата и ляво-център. „Ние приехме и със задоволство вътрешното проучване на БСП, което очевидно показва, че на АБВ се гледа позитивно и сме на тази среща и като уважение към вота на българските социалисти“, заяви Първанов.
 
По думите му дебатът разговор с БСП е бил съдържателен. „АБВ отдавна е против модела ГЕРБ в президентската институция. Далеч назад във времето, може би преди месеци се бях пошегувал, че трябва да имам оставката на г-н Плевнелиев за цялостна дейност не за един или друг гаф, с каквито изобилства неговото президентство“, коментира лидерът на АБВ. По думите му моделът ГЕРБ трябва да бъде сменен.
 
Първанов припомни, че от АБВ са направили поредица от дебати, засягащи ролята на президента като обединител на нацията, като гарант за националната сигурност, а не като риск за тази сигурност. „И сега смятаме, че е много важно да постигнем единство на базата на тази обща възможна политическа платформа, да номинираме кандидатпрезидентска двойка и президент, преди всичко който да е в състояние да води сериозен дебат в рамките на промените за европейското бъдеще, който да отстои ролята на България“, посочи Първанов.
 
По думите му новият български президент трябва да е лидер в национален и европейски план. Според Първанов новият президент трябва да води проевропейска политика, но същевременно ориентирана и на Изток, в това число и към Русия. „Политика, която да предполага лидерство на Балканите, а не както досега никой да не зачита ролята и думата на българската дипломация. Искаме държавен глава, който да бъде силен със социалните си ангажименти“, заяви Първанов.