4 февруари 1997 г. беше барикадно време в най-тежкия смисъл на думата. Историята се пише непрекъснато, но в съзнанието на хората остава нещо важно и значимо. Това заяви президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов за БНТ.
"Много важно е да се отбележи, че тогава промяната започна вътре в БСП. Месеци наред преди това имаше конгреси и съвети. Виденов изненадващо хвърли оставката си, но беше логично. Изводът е, че, когато не можеш да управляваш и си доказал, че не можеш да се справиш, няма лошо да отстъпиш крачка назад. Важно е да го направиш безболезнено", добави политикът.

"Преди 20 години съгласието бе постигнато между най-непремиримите. Имаше един документ, който и досега е значим", заяви Парванов. "Сега през 2017 г. парламентът се разпусна. Ние от АБВ предлагахме да има 5 точки на консенсус, които да се завещаят на следващия парламент, но не стана", допълни той.

"С движение, с което АБВ се обедини, се познаваме добре и си знаем кусурите, дори сме се критикували взаимно. Най-много ни събира принадлежността към едно пространство - ляво-център", заключи Първанов.