В Полша пристигнаха първите части от обявеното засилено военно присъствие на Съединените щати в Източна Европа, предаде полската информационна агенция ПАП. Военнослужещите са от 82-а военновъздушна дивизия.

Войниците, които кацнаха на летището край град Жешов в югоизточната част на страната, са част от общо 1 700, които ще бъдат прехвърлени от базата Форт Браг в Северна Каролина, уточнява БНР.

Подкрепленията бяха анонсирани от Пентагона в сряда в отговор на заплашителните, според съюзниците, маневри на руски войски около Украйна. Очаква се общо 3 000 американци да подсилят контингентите, които вече се намират в Полша и Румъния. Други 8 500 американски войници са в готовност да бъдат прехвърлени в Европа.

Русия, която определи тези мерки като "деструктивни", изпрати днес свръхзвукови бомбардировачи Ту-22 да патрулират над Беларус, както и щурмови самолети Су-25, които ще вземат участие в учения на беларуска територия за "пресичане на външна агресия".

Продължават и дипломатическите усилия за деескалация на украинската криза. Съветник на полския президент Анджей Дуда потвърди днес, че лидерите на Полша, Германия и Франция ще се срещнат в Берлин идния вторник, за да съгласуват позициите си спрямо Москва. Ден по-рано, в понеделник, френският президент Еманюел Макрон ще посети руската столица.

По-рано тази седмица говорителят на Пентагона Джон Кърби оповести решението на Вашингтон за изпращане на допълнителни сили в няколко европейски страни - Германия, Полша и Румъния.

Вчера от Държавния департамент съобщиха и че американска междуведомствена делегация ще посети София, Букурещ и Брюксел между 7 и 11 февруари.

Пратениците на САЩ ще се консултират със съюзници  и партньори относно руските действия спрямо Украйна. Цел на срещите с българското правителството е да продължи стратегическият диалог в областта на сигурността, енергетиката и върховенството на закона.