Афганистанският персонал на Организацията на обединените нации (ООН) е все по-чест обект на тормоз и сплашване, откакто талибаните дойдоха на власт миналия месец. Това заяви в четвъртък специалният пратеник на ООН за Афганистан Дебора Лайънс, цитирана от "Ройтерс".


"Ще продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим нашия персонал и да го предпазим", увери тя.

Вътрешен документ за сигурност на ООН, видян от "Ройтерс" на 25 август, описа десетки инциденти, включително прикрити заплахи, грабежи от офиси на ООН и физическо насилие над персонала малко преди талибаните да дойдат на власт.

"ООН не може да извършва своята работа, която е толкова важна за афганистанския народ, ако нейният персонал е подложен на сплашване, страхува се за живота си и не може да се движи свободно", каза Лайънс в четвъртък.

Докато ислямистките бойци се опитват да уверят афганистанците и западните сили, че ще зачитат правата на хората, съобщенията за репресии вече подкопават доверието.

"Ние сме възмутени от съобщенията, че членовете на талибаните са предприели репресии срещу служителите на ООН в цялата страна. Това е просто неприемливо", каза висшият американски дипломат Джефри Де Лаурентис пред Съвета за сигурност.

Той призова талибаните да зачитат независимостта и неутралитета на ООН.

На 7 септември талибаните обявиха състава на новото правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха ,че контролират цялата територия на страната.

Талибаните, които сега управляват Афганистан, вече забраниха провеждането на протестни акции в страната. Те призоваха афганистанците да избягват масовите прояви и демонстрациите докато не бъдат приети съответните закони и разпоредби, които да бъдат "зачитани от правителството и народа".

Афганистанските жени също протестират заради посегателствата срещу техните права. Вчера беше съобщено, че талибаните забраняват на жените да спортуват, включително на женския отбор по крикет.

След като ислямисткото движение превзе властта в страната, беше забранена и музиката на публични места. Студентите от музикалния институт бяха принудени да изпочупят инструментите си, а оркестърът им беше разпуснат.