Първият български еврокомисар Меглена Кунева издаде кой е най-рисковият момент при изборна на нов.

"В България нямаме ясно изразено мнение по европейските политики нито на ниво парламент, нито обществено, и аз много бих се радвала да бъде изслушан определения за български комисар в парламента", това каза първият български еврокомисар, бивш вицепремиер и главен преговарящ Меглена Кунева.

Меглена Кунева, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Важна и непрекъсната комуникация

По думите й у нас европейските теми се изтласкват и минават на една почти негативна плоскост, а комуникацията е изключително важна и тя трябва да бъде непрекъсната.

За да се иска едно портфолио в Европейската комисия, трябва има идея защо националния комисар ще бъде подходящ за него и каква е националната политика на държавата по този въпрос.

"Каквото и портфолио да поиска България, трябва да има около тази европейска политика някаква вътрешна консултация: Какво разбираме ние под европейска политика в посоката, в която искаме да работим, за да можем да имаме портфолио, т.е. ресор, и как това ще се отрази на страната", обясни тя, цитирана от Фокус.

Освен това Кунева заяви, че такива разговори отдавна не се водят у нас, което създава и трудността в избора на ресор.

Рисков момент около изслушването на еврокомисаря

Затова и изслушването на кандидатите в Народното събрание (НС) е добра стъпка напред, смята тя, но е рисковано комисарят да се гласува в парламента при липса на процедура. 

Меглена Кунева смята искането на ПП-ДБ да се преместят правомощията за избора на еврокомисар от правителството към Народното събрание за неубедително, тъй като вече има такъв прецедент при оттеглянето на Кристалина Георгиева и кандидатурата на Мария Габриел, а освен това няма време до края на септември месец, а и не е известен ресора на новия ни еврокомисар.  

Европейският съюз в момента е в много трудна фаза и Меглена Кунева подчерта, че е много важно това, че посочените от партиите имена за кандидати за български еврокомисар имат не само европейски, но и национален политически опит.

Според нея партиите наистина са се постарали да дадат най-доброто от себе си, за да излъчат много сериозни кандидати:

  • кандидатът на ГЕРБ Екатерина Захариева;

Екатерина Захариева, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

  • ИТН с номинацията си на д-р Велислава Петрова;

Д-р Велислава Петрова, Снимка: БТА

  • БСП обмисля дали да предложи кандидатурата на Сергей Станишев;

Сергей Станишев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

  • ДПС предложи Искра Михайлова.

Искра Михайлова, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Това са хора, които са участвали вече във формати на европейските институции и те имат опита от различните формати на Съвета на Европа, на европейските съвети, което е много важно. Това са много добри кандидатури", категорична е Меглена Кунева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!