"Медийният олигарх Иво Прокопиев и подчиненият му Юри Катанов мощно заглушават чрез трикове и съдебни финтове гласа на борците срещу съдебната мафия." Това заяви евродепутатът Николай Бареков в отворено писмо до медиите. "Доказателство за това е поредният опит чрез стара позната схема за манипулация да бъда „опраскан”, аз който публично неведнъж съм разкривал мръсните игри на задкулисните кукловоди в Темида", посочва Бареков.  

"Рекетьорските методи на Лозан Панов и Калоян Топалов са твърде прозрачни и далеч неотговарящи на принципа на независимост на съдебната власт, който е установен в Конституцията на РБ.  Нека не се заблуждаваме, че след като вече няма СИК и ВИК, няма рекет. Напротив, най-голямата рекетьорска банда се оглавява от тандема Иво Прокопиев-Лозан Панов. Помощният им персонал пък се състои от техните слуги, внедрени в съдебната система - като Калоян Топалов, и поддържащите ги олигарси като съдения за огромни далавери и кражби от държавния бюджет Огнян Донев и клиенти на прокуратурата като Сашо Дончев, заяви Бареков.

"Тези съдебни разбойници действат по една и съща изпипана рекетьорска схема, а именно  - опират до стената онези, които осветляват техните кражби и далавери, със съдебни искове за огромни суми от порядъка на 60 000 лв, разкри евродепутатът. Той припомни, че съгласно законодателството на България исковете по граждански и търговски дела с цена на иска над 25 000 лв. се разглеждат от Окръжен съд, а в София правомощията на такъв има Градския съд, който е ръководен от слугата на олигархията Калоян Топалов. По думите му именно това е причината всички, заведени от представителите на тази съдебна шайка, искове срещу неудобни лица като самия него,  да започват от 30 000 лв. „Целта на тази ОПГ е делата да се гледат в  ведомствения съд (СГС) като първа инстанция, за да може съдиите да решават делата под тяхната диктовка, а в резултат - да бъдат смазвани и заглушавани борците срещу съдебната мафия и корупцията”, допълни Бареков.  

"Евродепутатът е с блокирана заплата от повече от половин година. От ЕП тя се влива по сметките на медийния олигарх Иво Прокопиев, който спечели дело срещу Бареков за клевета именно по тази рекетьорска схема и отново благодарение на тази престъпна група, чийто главатар е Лозан Панов. Интересен е фактът, че точно когато Бареков  е на път да изплати колосалната сума на Прокопиев  за нанесените „морални щети” като го  е  нарекъл  „фалирал олигарх, кликата се активизира пак по тази схема. В съда е заведен иск от лакея на олигарха Юри Катанов. Целта очевидно е да не спира финансовия поток от заплатата на Бареков към сметките на Прокопиев.  „Над 7 заплати ми бяха блокирани затова, че казах една истина. Сега отново ще бъда осъден от съдебната мафия и така до края на мандата ми вероятно. Високата цена обаче, която се налага да плащам,  няма да ме спре да осветлявам задкулисните и подмолни игри на тази шайка, ощетяваща българските граждани с милиони левове ежедневно", категоричен е Бареков. 

"Последният заведен иск срещу евродепутата е на стойност 60 000 лв. Ищецът е Юри Катанов, за който аз разкрих в няколко поредни сигнала, изготвени от юридическия му екип в Брюксел и адресирани до Главния прокурор, че заема ръководни постове в голяма част от фирмите на Прокопиев, че е бил част от мащабната измама „Кварцверке” и че е участник в крупна схема за източване на ДДС. В молбата си до СГС ищецът използва тези твърдения, като заявява, че са накърнили честта и достойнството му, твърди още евродепутатът.

"Целта на тази шейка е и да лъска имидж чрез манипулиране на съдебния процес. Не случайно в иска се посочва като клеветническо и твърдението, че  Прокопиев и неговата бяла якичка Юри Катанов спонсорират партията на Агнешките главички „Движение Да България“, оглавена от проваления правосъден министър Христо Иванов, макар справка да показва, че името на Катанов  фигурира и в Контролния орган на неучредената и гръмко провалила се  политическа (олигархична) формация", изтъква Бареков.

"30 000 лева е цената на всеки от двата кумулативно съединени иска. Разбира се, за да може по старата изпитана вече прокопиевска схема и това дело да бъде гледано като първа инстанция от подчинения на олигархията Градски съд", уточни на финала Николай Бареков.