Мощна атака от кръга "Капитал" е имало по адрес на вече бившия министър на културата Вежди Рашидов преди определянето на състава на настоящия кабинет. Това обяви самият скулптор пред Канал 3 в кулоарите на парламента.
"Аз сам реших да се оттегля. Ще се отдам на скултурата", обяви Рашидов и добави, че преди да вземе лично решение за своята кариера, е бил подложен на медиен залп. 

Според бившия министър обвиняемият бизнесмен Иво Прокопиев е искал да прибере Червената къща, която се намира в центъра на София и след като е получил категоричен отказ, е стартирал атаките.  "Това са едни и същи хора, които вече седем години се упражняват на тая тема. Няма да ми простят Червената къща - Иван Кръстев и Прокопиев и предишния, и по-предишния мандат", твърди Рашидов. "Видяхте, че и в сегашната подписка срещу мене - пак имената около Прокопиев. Стоят два, три дена и вдигат скандали", добави още бившият министър.

"Червената къща е всъщност ателието на Андрей Николов. Негови роднини я дариха на държавата. По време на служебното правителство имаше добра подготовка от служебния министър на културата Мартин Иванов къщата да бъде прехвърлена натам, насам и да попадне в техните ръце. Спрях тази работа и атаките се подновиха", разказа още Рашидов.

Бившият министър на културата разкри и за още аспирации на Прокопиев към държавна собственост.  "Кръгът около Прокопиев искаше да подпиша договор - Националната галерия да ги обслужва и да правят галерии. Видяхте, какво стана с частната галерия на Краси Гергов. Не можех да позволя държавно учреждение да се отдаде за частни интереси и след това да фалира", коментира още Рашидов. 

Според него и скандалът с Двойната къща, която Киро Японеца събори, също е бил раздухан умишлено от медиите на Прокопиев. 
"Няколко пъти обясних, че министърът не е диктатор и решението взимат 20 души експерти. Щях да сезирам прокуратурата, но отново започна активно мероприятие", добави Рашидов. 

"Всичко това са активни мероприятия. Винаги има стотина платени. Аз развалих няколко сделки на този кръг и за това не ми простиха", заяви Вежди Рашидов.