Корнелия Нинова подаде оставка като председател на Българската социалистическа партия (БСП). Тя беше избрана за лидер на партията на 8 май 2016 година.

От 3 март 2017 година е вицепрезидент на Социалистическия интернационал.

На 12 септември 2020 г. беше преизбрана за председател на БСП след като печели първия в историята на партията пряк избор за председател.

На 13 декември 2021 г. встъпва в длъжност като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията на Република България.

"Оставка"

Припомняме, че нейната оставка беше поискана вчера (10 юни) от младежите от БСП заради ниските резултати на изборите 2 в 1. Неоспорим е фактът, че това не се случва за първи път. 

През 2021 година Нинова подава оставка след ниските резултати на парламентарните избори, които провокираха критики срещу нея от социалистите. На конгрес на партията обаче, оставката й беше отхвърлена и тя остана на чело на левицата. 

През 2023 по време на конгрес на партията, делегати скандираха „оставка“. Тя беше поискана от евродепутата Петър Витанов. Тогавашният служебен правосъден министър и член на БСП Крум Зарков го подкрепи.