Завършиха преговорите между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Държавните ръководители разговаряха, в това число и на четири очи, близо 7 часа.

След края на срещата Путин заяви, че турският му колега подробно му е разяснил целите и задачите на военната операция в Сирия и е отбелязал, че Анкара споделя подхода на Москва за териториална цялост на сирийската държава.

Путин заяви, че Русия и Турция са достигнали съдбоносни решения за ситуацията на сирийско-турската граница.

„Не мога да не изразя удовлетворение от факта, че в резултат на доста дълга и упорита работа успяхме да вземем решения, които след нашите изявления ще бъдат озвучени от външните министри на двете страни.

Решения, които според мен са много важни, ако не съдбовни и ще позволят за разрешаването на една доста остра ситуация, развила се днес на сирийско-турската граница“, заяви Путин след срещата.

По думите му, Турция и Сирия няма да могат да избегнат сътрудничеството, основано на взаимно уважение. "Турците и сирийците ще трябва заедно да защитават мира и спокойствието на границата. Взаимното уважение между Турция и Сирия не може да се избегне”, каза още Путин.

По време на разговорите с турския си колега той е призовал международната общност да помага активно на завръщащите се в родината си сирийци без дискриминация.

„Призоваваме международната общност, особено агенциите на ООН, да предоставят активно хуманитарна помощ на всички завръщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предварителни условия“, каза още той на пресконференцията.
 
Говорейки за операцията „Извор на мира”, Ердоган заяви, че Анкара не се нуждае от нечии територии.
 
„Съхраняването на териториалната и политическа цялост на Сирия е наш приоритет, нещо, което правим. Ние не ламтим за чужди територии, много внимателно планираме стъпките си в това направление”, каза Ердоган.

По думите му, по време на операцията в Северна Сирия Турция прави всичко възможно, за да прочисти територията от терористи. 

Ердоган съобщи още, че Турция и Русия ще патрулират съвместно в Сирия. По думите му, кюрдските сили имат 150 часа да напуснат 30-км зона. Срокът тече от утре по обяд. После ще започне турско-руско патрулиране за запад и изток от района на турската операция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ