Русия и Китай засилват сътрудничеството си в защита на многополюсния световен ред. Двете държави се обявяват срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН.
 

Това обяви китайският президент Си Цзинпин след разговори в Пекин с руския си колега Владимир Путин, цитиран от световните медии.
 
„Президентът Путин и аз смятаме, че китайско-руското обширно стратегическо сътрудничество е зряло, здраво и стабилно. То е от най-високо ниво, задълбочено и стратегически най-значимата връзка между основни държави в света“, каза китайският президент.
 
Енергийните проекти бяха акцент. Путин подчерта, че натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.
 
Руският президент е в Китай , за участие в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, която се открива днес в град Циндао. Тя за първи път ще бъде във формат евразийска "осморка". В нея, освен Русия, Китай и още четири централноазиатски държави, ще участват също Индия и Пакистан, вече като пълноправни членове на обединението.  Предвидено е да се подпишат документи, сред които меморандум за стимулиране на сътрудничеството в малкия и среден бизнес. Очаква се и съвместна декларация за улесняване на търговията.